Meni

Napovedi za poletno sezono in novosti v slovenskih naravnih zdraviliščih

21.06.2024

Napovedi za poletno sezono in novosti v slovenskih naravnih zdraviliščih


Glavni trend prihajajočega poletja je, da se nam obeta še ena dobra letina, kar povzemamo iz odgovorov članov Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč. Stanje rezervacij v primerjavi z enakim časovnim obdobjem lanskega leta je, da so le-te v številkah podobne, ponekod so pričakovanja celo nekoliko boljša in stanje rezervacij nekoliko večje. Opazen je premik k povečanemu številu individualnih rezervacij, značilnost letošnje pozne pomladi pa je povezana tudi z manj ugodnimi vremenskimi razmerami, ki vplivajo predvsem na obiskanost zunanjih bazenskih površin. Z napovednim vročinskim valom pa se bo to takoj spremenilo. Sicer pa opažamo še naprej trend zelo poznih rezervacij, kar je povezano tudi z veliko koncentracijo prazničnih dni v mesecu maju in to na glavnih emitivnih trgih, kot so Nemčija Italija in Avstrija. Aktualni športni dogodki pa marsikateremu gostu v tem in prihajajočem mesecu glavne misli usmerja bolj na športne terene in  je pričakovati povečan pritisk na rezervacije sredi julija. Trgi ostajajo tradicionalni, poleg domačih gostov je največ gostov iz sosednjih držav, ponovno opažamo dodatno vzpodbudno rast gostov iz Hrvaške in opazen delež gostov iz višegrajskih držav. Tradicionalno ostajajo zvesti tudi gostje iz Srbije, prav v poletnih mesecih pa imajo slovenska zdravilišča in terme zelo dobre napovedi iz držav Beneluxa. Zagotovo pa so prihajajoči tedni in poletna meseca idealni čas za družine z otroki, katerim so namenjene številne in privlačne vodne aktivnostmi s tobogani, drčami, vodnimi igrali in bogatimi animacijskimi programi. Goste tako stare kot mlade pa vabimo tudi na raziskovanje okolice, bodisi peš, s kolesi ali na obiske turističnih znamenitosti.

TERME ČATEŽ

Poletje je tu, visoke temperature narekujejo iskanje osvežitve. Kje ? GREMO V ČATEŽ !

Največji vodni park – Termalna riviera –  z več kot 12.000m2 ( samo ) vodnih termalnih površin in unikatnimi atrakcijami za vse generacije –  je najboljša izbira za vroče poletne dni… in tudi kakšen deževen, hladnejši dan.

Leto 2024 smo pričeli z vzpodbudnimi rezultati in optimistično vstopamo naprej v poletje.

Pri gibanju povpraševanja in rezervacij se deloma sicer poznajo aktualni in prihajajoči športni dogodki na evropskih tleh. A to nikakor ni ovira za obisk – navijajmo skupaj ! V ‘Fan zoni’ Term Čatež –z izbrano kulinarično spremljavo pod šotorom v središču Čateža.

Trend rezervacij ‘v zadnjem hipu’ ostaja – tako za domače, kakor tudi za tuje goste.

Slovenski gosti so najštevilčnejši; izbirajo lahko v različnih tipih nastanitev, vstopnico za obisk Term Čatež  kupijo že pred prihodom in se podajo na bazene ali  v Wellness riviero – novo oazo savn.

Bližnji hrvaški gosti beležijo konstantno rast  v preteklem obdobju – tako v dnevnih, kakor tudi v več -dnevnih bivanjih.

V poletnih mesecih v Termah Čatež pričakujemo tudi italijanske, avstrijske in srbske goste, goste iz bližnjih vzhodno-evropskih držav ter nizozemske turiste; le – ti so že vrsto let ‘stalnica’ v  Terme Villagenagrajenem in najboljšem slovenskem kampu.

Gostom smo pripravili vodič za poletno čateško animacijo – t.i. FOOD&FUN GUIDE-2024; med drugim ponujamo brezplačno poletno jogo, nove azijske okuse na poletni Termalni rivieri ter odkrivanje lokacije Mokric; ta zelena oaza poleg golfa in možnosti nočitve ponuja ponovno tudi kulinarično razvajanje v Restavraciji 1444 v srednjeveškem gradu.

Z začetkom poletja bodo gosti lahko vstopili tudi v prenovljen wellness center v hotelu Terme – Grand Spa Center  – za popolno sprostitev in nepozabno doživetje  !

Vse to in še marsikaj več najdete v Termah Čatež. Zato – GREMO V ČATEŽ !

TERME DOBRNA

V Termah Dobrna si v poletnih mesecih obetamo višjo zasedenost v primerjavi z istim obdobjem preteklega leta, tako v hotelih kot tudi apartmajih. Rezervacij za dopustovanja je že sedaj veliko, v prihajajočem obdobju in ob pričetku počitnic pa pričakujemo še dodaten porast povpraševanja.

Po večini beležimo rezervacije slovenskih, avstrijskih, nemških, italijanskih, hrvaških in čeških gostov, v avgustu pa pričakujemo povečanje števila gostov iz Italije.

Največ zanimanja je po aktivnem termalnem oddihu s številnimi doživetji, obiskom farme jelenov, turističnih kmetij, ogledi bližnjih starih mestnih jeder, raziskovanjem okolice ter športnimi aktivnostmi kot je tenis, kolesarjenje in pohodništvo.

Gostje pretežno izbirajo bivanje v prenovljenem Hotelu Švicarija, kjer imajo vključen tudi vstop v hotelski spa. Med družinami so prav tako priljubljeni apartmajih Spa Suite Dobrna 4*.  Za tiste, ki cenijo bogato zgodovino term pa je prva izbira butični hotel Boutique Hotel Dobrna 4* iz leta 1862.

V Termah Dobrna smo v juniju odprli center za dogodke Mlečna Marijanca, ki je namenjen organizaciji seminarjev, konferenc, raznih poslovnih in zasebnih dogodkov, kot so poroke ter praznovanja. Ponaša se s čudovito dvorano Panorama in manjšo dvorano Salon ter z bistrojem z zunanjo teraso. V nadstropju se na 65 m2 luksuzni Apartma Marija 4* s turško savno in avtentično kadjo, s pogledi med krošnje dreves.

Stavba zgrajena po letu 1847, je še ena v nizu investicij, ki spadajo v projekt obuditve spomeniško zaščitenih objektov. S to vizijo se v Termah Dobrna načrtuje tudi obnova nekdanjih mizarskih delavnic v namestitveni objekt ter izgradnja notranjih bazenov, ki se bodo nahajali med novim objektom in Hotelom Švicarija 4*.

TERME KRKA

O poletni sezoni
Poletna sezona v Termah Krka se začenja, čutiti je že počitniški utrip. Zunanja termalna kopališča v Termah Dolenjske in Šmarješke Toplice in plaža Talasa Strunjan so že polni oddiha in sprostitve željnih obiskovalcev. V hotelih, ki se vsi ponašajo z lepim naravnim okoljem, smo oddihe popestrili s počitniškimi programi otroške animacije, z glasbenimi prireditvami in velneškimi storitvami, ki omogočajo popolno sprostitev, naravno nego in dobro počutje.

S trenutno zasedenostjo in tudi z napovedmi za poletje smo zadovoljni. Pričakujemo največ slovenskih gostov, tujih gostov pa bo prišlo k nam največ iz Belgije, Italije, Hrvaške, Nizozemske, Avstrije in Češke.

Med namestitvami gostje najbolj povprašujejo po hotelskih sobah s polpenzionom, dobro pa so zasedeni pa tudi apartmaji s kuhinjo – te imamo v Laguni Strunjan, ter sobe v vilah, ki se nahajajo v parku Talasa Strunjan.

O prenovi v Strunjanu
V Talasu Strunjan smo te dni javnosti predstavili posodobljeno in izboljšano ponudbo hotela Svoboda. Zaključili smo namreč z obsežno prenovo, ki nam je prinesla lepšo in udobnejšo restavracijo s kuhinjo, recepcijo z aperitiv barom in teraso ter 22 prenovljenih sob z balkoni, ki se nahajajo v tretjem nadstropju. Verjamemo, da bodo gostje odslej še bolj uživali v prijetnem ambientu, ki ga krasijo mnoge umetnine, predvsem pa v vrhunskih storitvah.

Letošnja prenova je bila le zadnja v nizu posodobitev, ki smo jih v Strunjanu izvedli od leta 2019, ko smo kupili in temeljito obnovili restavracijo Pinija ob obali. Potem smo prenovili plažo, obnovili priljubljene vile v parku, ki štejejo 40 sob, nato smo se lotili prenove hotela Laguna, ki je zajemala vse apartmaje, restavracijo, recepcijo, vilo z bazenom; pridobili smo tudi 11 počitniških enot v novi vili Magnolija. Lansko leto smo prenovili zunanji in notranji bazen ter pritličje Vile Park, konec leta pa že pričeli s prenovo hotela Svoboda, ki smo jo svečano zaključili včeraj. V omenjene izboljšave smo vložili 15,4 milijonov EUR in verjamemo, da bodo gostom omogočile še višjo raven udobja in zadovoljstva.

THERMANA LAŠKO

V prvem delu poletja smo v Thermani Laško zelo športno obarvani. Tradicionalno bomo namreč gostili športni kamp Gorana Dragiča, ki se bo odvijal v terminu od 30. junija do 6. julija. V obdobju od 10. do 21. julija bomo gostili športnike in udeležence Evropskega rokometnega prvenstva za moške U20. V poletnem času pričakujemo veliko domačih gostov, ki nas bodo obiskali na naših kopališčih, v avgustu napovedi kažejo na dobro hotelsko zasedenost z individualnimi gosti, ki prihajajo iz Slovenije, Italije, Avstrije in vzhodnih trgov.

Goste, ki nas bodo obiskali, pričakuje več kot 2200 kvadratnih metrov vodnih površin ter obnovljeno zunanje bazensko kopališče z novimi drčami in tobogani. Kar se naložb tiče, velja dodati, da smo zaključili obsežno fazo prenove prostorov Centra fizioterapije v Zdravilišču Laško, nadaljujemo s prenovo še zadnjih prostorov v Centru medicine in za september načrtujemo zaključek del in tako v celoti prenovljena Centra medicine in fizioterapije v hotelu Zdravilišče Laško, kar bo še dodaten razlog za slavje več kot 70 let medicinske rehabilitacije pri nas in jubilejnih 170 let, ki jih družba Thermana slavi v letošnjem letu.

SAVA TURIZEM

Trenutne rezervacije za poletno sezono v skupini Sava Hotels & Resorts v dveh termah in zdravilišču v panonski Sloveniji: Terme 3000 – Moravske Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci, kažejo na zelo dobro zasedenost, primerljivo z lanskim letom.

Struktura gostov kaže na 40% domačih gostov in 60 % tujih gostov. Med tujimi prevladujejo trgi: Avstrija, Nemčija, Češka, Madžarska, Slovaška, Hrvaška, Belgija, Nizozemska, Italija,…

Za letošnjo sezono smo se v skupini Sava Hotels & Resorts predvsem fokusirali na izboljšanje celovite izkušnje gosta v naših nastanitvah, kar vključuje nadgradnje naših storitev in produktov ter upravljanje s kadri.

Bomo pa v letošnje poletje v skupini Sava Hotels & Resorts vstopili z novimi vodnimi atrakcijami v obeh naših največjih termalnih parkih – Termalni park Terme Ptuj in Termalni Park Terme 3000 – Moravske Toplice.

V Termalnem parku Terme Ptuj dodajamo največjemu sistemu toboganov v Sloveniji še 2 nova tobogana. Dela so se že pričela, poleti 2024 pa bo največji sistem toboganov v Sloveniji dobil 2 nova še bolj pisana in še bolj adrenalinska tobogana, ki bosta zagotovo navdušila še tako zahtevne ljubitelje vodne zabave!

Prvi je rumeno oranžen tobogan  Aquatube., ki je dolg skoraj 100 metrov in razmeroma hiter, povsem zaprt, zavit vrtinec zabave z naravno razsvetljavo in 12 delno NLE tehnologijo, ki v notranjosti tobogana deluje kot mavrica. Če opisanemu dodate še vizualne in zvočne učinke, dobite vizualno adrenalinsko harmonijo, ki je ljubitelji vodne zabave ne boste hitro pozabili!

Drugi tobogan, ki smo ga poimenovali Sphere – Sfera, pa je atraktiven in sestavljen iz vseh barv ostalih toboganov v vodnem parku. Je naravno osvetljen skozi prosojna polja za prehod naravne svetlobe, v njem pa se uporablja drsne blazine za dve osebi. Kot kombinacija klasičnega drsalnega tobogana in sfere – prostora, kjer se kopalec vrti in se vrne nazaj v drsalni del, je tobogan Sfera edini tovrstni tobogan ne le v Sloveniji ampak tudi izven. Obljublja nepozabno izkušnjo atraktivnega spusta v okviru katerega uporabnik po spustu po zaprtem toboganu, “pade” v kroglo, kjer sledijo hitri gibi naprej in nazaj znotraj krogle. Po tem zapusti kroglo in spust do bazena nadaljuje po zaprtem toboganu.

V adrenalinskem Termalnem parku Terme 3000 – Moravske Toplice pa dodajamo 2 nova tobogana za še več adrenalinske vodne zabave. Oba tobogana se bosta pridružila slavnemu Aqualoopu, prvi tobogan s polnim obratom na svetu je z 80 km na uro, četrti najhitrejši tobogan v Evropi in 8. najstrašnejši na svetu! V dirkalnem avtomobilu voznik doseže pospešek 1,6 G, na toboganu Aqualoop pa sila pospeška znaša kar 2,5 G!

Prvi je Space Hole – zavit tobogan z dodano atrakcijo in  naravno razsvetljavo, ki je varna in primerna izbira za vodno zabavo vseh starostnih skupin. Zasnovan je tako, da ustvarja vrhunsko vznemirjenje in je eden največjih hitrostnih toboganov. Naši gostje bodo doživeli tri različne stopnje navdušenja v enem toboganu; začne se s spustom po cevnem toboganu, kjer se spustijo v veliko odprto “skledo” z izgledom neznanega letečega predmeta. Tam se bodo nekajkrat zavrteli po straneh tobogana z centrifugalno silo, nato pa pot končali z velikim “padcem” v »črno luknjo vesolja«.

Drugi tobogan pa sestavljajo 4 drče t.i. Multislide, ki so idealne za tekmovanje in zabavo vseh družinskih članov, tudi najmlajših. Multislide tobogani omogočajo, da uživate v vznemirjenju spusta in možnost tekmovanja bok ob boku z drugimi uporabniki.

Da bo izkušnja kopanja v vodnem parku popolna, prenavljamo celotno kopalno ploščad, naši najmlajši kopalci pa se bodo v maju 2024 razveselili novega parka z zabavnimi pršilniki in vodnimi igrali, ki bodo poskrbeli za osvežitev v vročih dneh. Ploščad je razdeljena na tri področja, ki so namenjena trem različnim starostnim skupinam (od 2 do 4 let, od 4 do 6 let in od 6 do 10 let). Od zabavne vodne reke, do simpatičnih figur, ki brizgajo vodo in vedra presenečenja, ki bo poskrbelo za vzklike navdušenja, naš novi vodni park zabave bo zagotovo popestril tople dni najmlajših obiskovalcev!

TERME OLIMIA

V Termah Olimia pričakujemo uspešno poletno sezono 2024. Kapacitete se dobro polnijo in pričakujemo, da bodo tudi letos v poletnih mesecih terme dobro obiskane in da bomo celo presegli lanskoletne rekordne obiske.

Trenutno imamo število najavljenih nočitev na enakem nivoju kot v preteklem letu, vendar je zaradi same strukture najav vrednost vseh najavljenih rezervacij do konca meseca avgusta kar za 15 % višja v primerjavi z enakim obdobjem v preteklem letu. V letošnjem poletju pričakujemo največ tujih gostov iz Nizozemske in Avstrije , sledijo pa jim gosti iz Belgije, Italije, Nemčije in Češke ter Hrvaške. Tuji gostje trenutno predstavljajo 70 % vseh rezervacij, kar je povezano tudi z dejstvom, da imamo v drugi polovici avgusta velik športni dogodek, ki ga obišče večje število ekip iz tujine, ki so že vsi potrdili svoje rezervacije, medtem ko domači gosti in ostali individualni gosti z bližnjih tržišč rezervirajo manj časa v naprej. S pričetkom poletja imamo visoko zasedenost hotelskih sob v Brezi, apartmajev in glamping hišk. Prostih imamo samo še nekaj hotelskih sob v Wellness hotelu Sotelia****s.

Kar se tiče dnevnih obiskovalcev pa je predvsem pri Termalnem parku Aqualuna zelo veliko odvisno od števila toplih in sončnih dni, in pa od dejstva, ali ti padejo na vikende ali med tednom, saj se to posledično pozna pri številu obiskovalcev. Že samo slaba napoved marsikoga odvrne od tega, da bi sedel v avto in se odpravil z družino na kopanje.

TERME PORTOROŽ

Dinamika opravljanja rezervacij se letos precej razlikuje v primerjavi s preteklim letom. Za rezervacije se gosti odločajo precej pozno, kar pripisujemo predvsem dejstvu, da so bili vsi avstrijsko-nemški prazniki letos v maju, slabšim vremenskim razmeram v zadnjih tednih in evropskemu prvenstvu v nogometu. Pričakujemo primerljive rezultate kot v lanskem letu oz. si obetamo še nekoliko boljše zaradi pričakovanih boljših vremenskih razmer.

Podatki kažejo, da bodo tudi letos prevladovali gostje iz domačega in bližnjih tujih emitivnih trgov, to je iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije in Madžarske. Vedno več povpraševanja in obiska beležimo tudi z višegrajskih trgov. Pričakujemo, da se bo zasedenost gibala med 80 in 90 %.

Novost letošnje sezone je brez dvoma odprtje prenovljenega hotela Riviera, drugega največjega hotela resorta LifeClass Portorož. Hotel odlikuje 183 udobnih in sodobno opremljenih sob, suit in predsedniškega apartmaja, v katerih bo sprejel skupno do 424 gostov. V sklopu hotela se nahaja tudi bazenski kompleks z ogrevano morsko vodo SeaSpa, ki je gostom na voljo vse dni v letu. V kratkem se bo ponovno odprl tudi prenovljeni center Wai Thai, ki je znan po svoji tradiciji tajskih masaž in naravne nege telesa. Center bo ohranil svoj tradicionalni tajski ambient, hkrati pa obogatil ponudbo s sodobnimi pristopi za popolno sprostitev ter obnovo telesa.

TERME ZREČE

Trenutno je stanje rezervacij v Termah Zreče za poletne mesece na nivoju lanskega leta. Poleg individualnih gostov in družin pričakujemo tudi precej športnih skupin, ki so naš center izbrale za poletne športne priprave. Največje povpraševanje je po hotelskih namestitvah.

Po najavah bomo gostili največ domačih gostov, sledijo pa jih gostje iz držav Beneluxa, Nemčije in Češke. V poletnih mesecih kot vsako leto doslej pripravljamo zabavno animacijo z Žabcem Zrečkom in animacijsko skupino. V program smo vpletli lokalne zgodbe, tematske večere ter vodene kolesarske in pohodne ture po okolici.

Letošnje poletje smo še posebej ponosni na številne novosti v sklopu Parka Mašinžaga na Rogli. Željne adrenalina čakata dve novi družinski progi v Bike parku Rogla ter Leteči tobogan, ki predstavlja atraktivno in v slovenskem prostoru edinstveno doživetje. Po Mašinžagi poteka razgibana proga za gorske trikolesnike, ekipe in družine pa čaka Gozdni pustolovski izziv, kombinacija potepanja po naravi,  iskanja zaklada in sobe pobega v naravi.

Ostale novice

Prebirajte naprej.

Darilni bon