Meni

Obiskanost slovenskih naravnih zdravilišč in term v letu 2021

21.01.2022

Obiskanost slovenskih naravnih zdravilišč in term v letu 2021 je bila boljša kot leto poprej, a še vedno z velikimi zaostanki za letom 2019. Tudi leto 2022 bo izjemno zahtevno za celotno turistično panogo in že sedaj lahko napovemo: predvsem nepredvidljivo.

 V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč smo pripravili podatke o številu gostov in ustvarjenih nočitev v 13 slovenskih termah in zdraviliščih, članih SSNZ. V minulem letu smo gostili 583.607 gostov, ki so ustvarili 2.200.306 prenočitev. Predvsem v drugi polovici leta 2021, ko so terme in zdravilišča lahko sprejemala vse goste, ne le zdraviliške, so bile terme in zdravilišča nadpovprečno dobro zasedena, kar je botrovalo tudi zelo visokemu indeksu, in sicer pri prihodih gostov 122,4 ter pri prenočitvah 118,1 – v primerjavi z letom 2020. Načeloma bi s temi podatki morali biti zadovoljni, vendar nam razmerje domačih in tujih gostov kaže precej drugačno sliko. Tujih gostov smo zabeležili le 100.690, kar je za 10,6 % manj kot v letu 2020, delež tujih gostov v skupnem številu pa je dosegel zgolj 17,3 %. Nekoliko boljši so rezultati pri ustvarjenih prenočitvah tujih gostov – teh je bilo 416.580, kar predstavlja 7,1 % več kot v letu 2020. Skupni delež tujih prenočitev je tako 18,9 %. Pomembno so k boljšim številkam prenočitev prispevali gostje iz Nemčije (ind. 137) in Nizozemske (ind. 164), najbolj pa gostje iz Češke republike (ind. 298), Poljske (ind. kar 388) ter Belgije (ind. 348). Slabše rezultate kot v letu 2020 beležimo pri gostih iz Avstrije, ki so sicer najštevilčnejši, vendar ob zabeleženih 9 % manj prenočitev. Zelo velik padec smo zabeležili pri gostih iz Italije – 38 % manj, in pri gostih iz Hrvaške – kar 53 % manj. Še bolj pa so povedni podatki, če številke primerjamo z letom 2019, saj smo tako pri prihodih gostov kot pri ustvarjenih prenočitvah zabeležili 26,5 % slabši rezultat.

Glede na to, da je zaradi pandemije izrednega pomena varnost zaposlenih in gostov, smo v vseh termah in zdraviliščih poskrbeli tudi za to, da strogo upoštevamo higienska priporočila NIJZ, ponekod pa so te ukrepe še nadgradili. Vsi ukrepi so na več vidnih površinah postavljeni in dostopni obiskovalcem in se jih tako gostje kot tudi zaposleni držijo. Na prvem mestu je pogoj PCT, brez katerega gostje v terme in zdravilišča ne morejo vstopiti. To velja za odrasle in otroke. Naši gostje te ukrepe za njihovo varnost še posebej pohvalijo in pravijo, da se pri nas počutijo varno.

Vse terme in zdravilišča seveda še sprejemajo neizkoriščene bone tako iz leta 2020 kot 2021 v skladu s pogoji unovčevanja. Obenem pa želimo poudariti, da imajo gostje preko Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč možnost kupiti darilne bone, ki veljajo v vseh 13 termah in zdraviliščih za vse storitve. Vse, kar morajo storiti, je, da obiščejo spletno stran www.slovenia-terme.si, kjer lahko bone naročijo.

V času zimskih počitnic so ključni razlogi za obisk term in zdravilišča topli termalni bazeni, savne, odlična kulinarika in  privlačni programi, ki vključujejo številne animacije, posebej prilagojene družinam z otroki, ter zabavo ob bazenih s termalno vodo. Seveda vse skladno s higienskimi priporočili in varnostnimi ukrepi. V določenih programih ponujajo posebne ugodnosti in popuste za bivanje med tednom. Ker sta počitniška tedna namenjena predvsem družinam z otroki, bodo med ugodnimi paketi našli tudi posebno akcijo do dva otroka gratis. Družinski bonus velja za enega otroka do 12. leta na pomožnem ležišču in drugega otroka do 6. leta brez ležišča v dvoposteljni sobi z dvema odraslima osebama. Nekateri programi pa takšne ugodnosti ponujajo vse dni v letu, ne samo v času šolskih počitnic.

Za vse podrobnosti o programih ponovno priporočamo obisk spletnih strani posameznih term in zdravilišč – povezave najdete zbrane na spletni strani Skupnosti.

O napovedih in pričakovanjih v tem letu pa je v tem trenutku edina ugotovitev ta, da so predvsem nepredvidljiva. Po opravljeni anketi, ki jo je izvedla Turitično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) kažejo napovedi poslovanja za prvo polovico letošnjega leta na doseganje le polovičnih vrednosti v primerjavi z zadnjim normalnim turističnim letom 2019! Čeprav so nekatere letošnje ocene višje od lanskih vrednosti, je potrebno upoštevati, da je bilo poslovanje v letu 2020 z izjemo zdraviliškega zdravljenja in poslovnega turizma v prvih štirih mesecih prepovedano. Pot do okrevanja slovenskega turizma bo še zelo dolga. Ob teh alarmantnih podatkih ne moremo mimo dejstva, da razen podaljšane možnosti unovčevanja turističnih bonov (v trenutni situaciji unovčevanj praktično ni) ni v veljavi nobenega državnega ukrepa pomoči! TGZS je tako naslovila zahtevo po takojšnjem izplačilu že velikokrat obljubljenega dodatka za turizem (ukrep pričakujemo že deset mesecev!) turističnim družbam z največjim izpadom prihodkov. Menijo, da bi ta prag moral znašati največ 50 %. Glede na ponovno zaustavitev poslovanja kot posledice epidemioloških razmer pa vladi znova pošiljamo tudi poziv k ponovnemu sprejetju ukrepa skrajšanega delovnega časa.

Tudi svetovni analitiki napovedujejo okrevanje turizma na raven iz leta 2019 šele spomladi 2024. Turizem je s posledicami epidemije prizadet do te mere, da bo potreboval dolgotrajno in sistemsko pomoč.

*****

Ostale novice

Prebirajte naprej.

Darilni bon