Meni

Slovenia Green Wellness Route: kolesarsko raziskovanje slovenskih naravnih zdravilišč

20.06.2022

Načrt poti, ki združuje trajnosten način potovanja in popolno sprostitev

Nova kolesarska pot, Slovenia Green Wellness Route, bo predstavljena 22. junija 2022 – na Svetovni kopalni dan – predstavlja pa 16-dnevni načrt, ki povezuje izbrana slovenska zdravilišča. V državi, ki jo je uredništvo spletne strani National Geographic Traveler označilo za ‘najbolj trajnostno državo na svetu’, povezuje destinacije z zelenim certifikatom Slovenia Green, in to na najbolj ‘zelen’ način – s kolesom.

Pot je nastala v sodelovanju Slovenske turistične organizacije, Skupnosti slovenskih naravnih zdraviliščKonzorcija Slovenia Green, sodelujočih destinacij in Tovarne trajnostnega turizma GoodPlace. Povezuje slovenska naravna zdravilišča, lokalno gastronomsko ponudbo, kolesarjenje po čudovitem naravnem okolju in trajnostno naravnano gostoljubnost. Končni rezultat je itinerar, ki na preprost način vodi kolesarja od enega do drugega čudovitega kraja in mu pomaga to krasno deželo doživeti na drugačen način. Posameznik lahko s pomočjo načrta poti pot opravi sam, lahko pa tudi v organizaciji lokalne turistične agencije.

Krožna pot Slovenia Green Wellness Route (SGWR) se prične v Ljubljani in popotnika najprej usmeri na sever, proti Kamniško Savinjskim Alpam, nato proti vzhodu, preko Štajerske do goric nad Panonsko nižino v skrajno severovzhodnem delu Slovenije, kjer obrne proti jugu, se zapelje skoraj do južne meje in se nato vrne v prestolnico. V 16 dneh pot obišče naslednje destinacije: KamnikLjubno ob SavinjiRečica ob SavinjiVelenjeZrečeMariborLenartSveta AnaMoravske TopliceLjutomerJeruzalemPtujČatež in BrežiceKostanjevica na KrkiNovo MestoLaškoCeljeŠentjur in Žalec.

“Slovenija je sicer poznana kot zelena in trajnostna destinacija, a ponuja tudi raznovrstno ponudbo za zdravje in dobro počutje, ki jo nudijo slovenska naravna zdravilišča in terme,” pravi Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, ki združuje 13 naravnih zdravilišč, v katerih se prepletajo bogata kulturna dediščina, čudovita narava in možnosti za sprostitev. “Naši člani se trudijo, da bi zadostili standardom Slovenia Green in da bi omogočili tudi potovanja brez emisij. Prepričani smo, da je kombinacija kolesarjenja in programov wellnessa v slovenskih naravnih zdraviliščih zmagovalna kombinacija za pare, družine in popotnike vseh vrst.”

Dnevne etape so dolge približno 40 kilometrov, trasa pa vodi tako po ravni kot gričevnati pokrajini, po kolesarskih stezah, cestah in lepo prevoznih makadamskih poteh izven glavnih prometnih cest. Na koncu vsake etape popotnik lahko izbira med ponudniki, ki imajo trajnost visoko med prioritetami pri snovanju svoje ponudbe, najsi bodo to restavracije ali nastanitveni ponudniki. Mnogi izmed njih se ponašajo s certifikatom Slovenia Green, ki združuje zeleno naravnane ponudnike.

“Certifikat ni nekaj, kar popotnik lahko drži v rokah,” pravi Tina H. Zakonjšek, direktorica Konzorcija Slovenia Green. “A odločitev za eno izmed poti Slovenia Green je zagotovilo, da so na svojih počitnicah podprli odgovoren način potovanja in da hkrati podpirajo posameznike in organizacije, ki se trudijo enako. Čeprav je Slovenia Green Wellness Route usmerjena k sprostitvi in družinam, itinerar obiskovalcu nudi tudi globlje doživetje naše čudovite dežele.”

Za več informacij o Slovenia Green Wellness Route in več fotografij s poti kontaktirajte Jana Klavoro preko e-poštnega naslova jan@goodplace.si.

*****

Predstavitev Slovenia Green Wellness Route bo potekala istočasno z novinarsko konferenco dne 22. junija 2022 ob 11. uri, ki je sklicana v Laškem – na zgornjem vrtu Savinje (TIC Laško), naslov je Valvasorjev trg 1.

Župan občine Laško g. Franc Zdolšek, direktorica STO mag. Maja Pak in direktorica STIK Laško ga. Tina Belej, bodo obeležili prejem platinastega znaka Slovenia Green in predstavili razvoj turizma v občini Laško. Na novinarski konferenci bo prisoten tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.

Vašo prisotnost potrdite do torka, 21. 6. 2022, do 10.00 ure na mojca.knez-jovan@lasko.si.

Ostale novice

Prebirajte naprej.

Darilni bon