Meni

Investicije in novosti v slovenskih naravnih zdraviliščih v letu 2023

22.02.2023

Slovenska naravna zdravilišča so se po uspešnem lanskoletnem poslovanju odločila ponovno posodobiti svojo ponudbo; nameravajo jo še obogatiti, dopolniti, prenoviti in ponuditi v prihodnje še več novih kapacitetet, zato stopajo večinoma kar v konkretne investicijske projekte. Pri tem je pomembno poudariti, da so med projekti tudi takšni, ki dajejo posebno pozornost trajnostnemu razvoju, tudi na področju rabe geotermalne energije. S prenovljenimi kapacitetami bo možno gostom ponuditi še več udobja, jim nameniti več pozornosti, predvsem pa se bodo zdravilišča usmerila v nove programe, kot so številna vodna doživetja, pa tudi vodeni programi sproščanja in čuječnosti. Na voljo bodo tudi novi programi v savnah ter drugi navdihujoči programi, ki so glavni motivi za obisk slovenskih term in zdravilišč.

Iz posameznih zdravilišč so nam pripravili obsežne informacije, ki se nahajajo v nadaljevanju:

TERME ČATEŽ 

Za poletno sezono Terme Čatež pripravljamo posodobitev prometne infrastrukture v Terme Village – kampu.  Posodobili in obnovili bomo Gusarsko vas ter  uredili javno razsvetljavo ter parkirišča, namenjena gostom. Na lokaciji Terme Village – kamp bomo obnovili in zamenjali otroška igrala, dokončali krožno kolesarsko in sprehajalno pot okoli Term Čatež in s tem še dodatno zagotovili protipoplavno zaščito celotnega kompleksa. Investicija se je začela že v letu 2021 in bo zaključena do začetka turistične sezone 2023.

Trenutno potekajo tudi dela na obnovi Savna parka  v sklopu zimske Termalne riviere; gre za celovito prenovo vseh savn, celotnega interierja in zunanje terasa. Projekt je zasnovan v skladu z najnovejšimi trendi na področju savn in bo predstavljal popolnoma novo doživetje za goste.

V drugi polovici leta načrtujemo investicijo v Center zdravja & lepote ( v sklopu hotela Terme), in sicer povečanje in posodobitev obstoječih savn in fitness centra, obnovo dela garderob in sanitarij. Z nameravano investicijo bomo še dodatno obogatili ponudbo hotela Terme, ki je namenjen bolj zahtevnim gostom.

TERME DOBRNA 

V Termah Dobrna z veliko mero skrbnosti in zavzetosti ohranjamo tradicijo in hkrati sledimo trajnostnemu razvoju na področju butične turistične ponudbe.

V letošnjem letu je celostne obnove deležen Hotel Švicarija **** , bivši Hotel Park. Investicija, vredna 1,6 mio €, obsega celovito obnovo ter dopolnitev ponudbe hotela s ciljem razširitve butične turistične ponudbe destinacije na domači in tuje trge. Švicarija je zadnja velika reprezentančna stavba, ki so jo pozidali v zlati dobi zdraviliškega razcveta. Tako je leta 1872 zrasla stavba, ki je po svojih, za tisti čas značilnih karakteristikah dobila ime Švicarija.

Kljub več obnovam je stavba ohranila svoje prvotne zunanje arhitekturne značilnosti vse do danes.

TERME KRKA

V Termah Krka se željam gostov in aktualnim trendom prilagajamo s pristnimi doživetji, razvojem kakovostnih storitev in s skrbno načrtovanimi investicijami. Lani smo na investicijskem področju največ sredstev namenili temeljiti prenovi turističnega kompleksa Laguna v Strunjanu. Sedaj Laguna ponuja sodobne sobe, apartmaje, suite, restavracijo in bazen na vrtu, pa tudi luksuzno vilo z lastnim vrtom in bazenom. Vse prenovljene nastanitve v Laguni Strunjan sedaj z izbrano opremo zagotavljajo vrhunsko počitniško udobje in intimnejši ambient za oddih na morju – za družine, pare in posameznike.

V letošnjem letu bomo nadaljevali s prenovami v Talasu Strunjan – do sredine aprila bo obnovljen zunanji bazen z morsko vodo v hotelu Svoboda, pa tudi manjši bazen v okviru notranjih. V načrtu pa je tudi obnova restavracije v hotelu Svoboda. Obnovili bomo tudi spodnje nadstropje vile Park in tam pridobili nekaj novih sob.

THERMANA LAŠKO

Pripravljamo se na investicije in številne manjše obnove, ki sledijo v prihodnjih letih. Kot pomembnejša je investicija v prenovo prostorov medicine, ki bo potekala v dveh fazah. V prvi fazi bomo prenovili del, ki je namenjen hidroterapiji in delovni terapiji ter podporni infrastrukturi. Investicija je ocenjena na 1,0 milijon evrov.   

SAVA TURIZEM

Zdravilišče Radenci

Savne v kopališču Zdravilišča Radenci

Povečanje števila raznovrstnih savn in počivalnic v Zdravilišču Radenci, ki bodo zadostile povpraševanju in željam naših gostov.

Terme 3000 – Moravske Toplice

Izgradnja reinjekcijske vrtine

Tudi v Termah 3000 – Moravske Toplice delujemo trajnostno, saj nam je pomembno, da z našim delovanjem čim manj obremenjujemo naravo. Za potrebe kopanja in ogrevanja načrpamo letno blizu 1 milijon kubičnih litrov termalne vode. Podzemni bazen, iz katerega ta voda prihaja, ima dovolj vode in gladina le-te ne upada. Da pa bi to zagotovili tudi za prihodnje rodove, smo se odločili, da del načrpane vode vrnemo v nedrje zemlje in tako zagotovimo, da bodo tudi prihodnje generacije lahko brez pomislekov uživale v blagodejnih učinkih našega črne termo-mineralne vode. Po strogi zakonski regulativi, lahko vračamo v zemljo le vodo, ki ni okužena, torej vodo, ki ni prišla v stik s kopalci ali kemijskimi sredstvi. To je voda, ki jo načrpamo za potrebe zaprtega sistema ogrevanja in jo bomo na ta način vrnili nazaj, od koder je prišla. Te vode je nekaj več kot 1/3 vse načrpane termalne vode. Na ta način bomo zadostili zahtevam, da mora destinacija zagotoviti več kot 70-odstotni izkoristek toplote načrpane termalne vode pred vračanjem vode nazaj v okolje. Torej, del vode vračamo, da jo shranimo za prihodnost ali pa za druge uporabnike, obenem pa zagotavljamo, da pride v naravne vodotoke vedno le neoporečna voda, ki ne ogroža živali in rastlin.

Sava Hotels & Resorts

Alternativni viri energije v Sava Hotels & Resorts

V zadnjih letih smo izvedli več energijsko varčnih investicijskih ukrepov, to je energetskih sanacij zgradb, kot so toplotni ovoji, menjava stavbnega pohištva ter sanacije energetskih sistemov, ki vplivajo na prihranek energije. Kar nekaj ukrepov za prihranek energije izvajamo v zadnjih letih v okviru bolj trajnostnega koncepta delovanja (varčne žarnice, perlatorji na pipah, stiskanje odpadkov). Ti ukrepi, tako trajnostni kot varčevalni, pa seveda ne vplivajo na udobje gostov pri nas.

Dolgoročno se bomo usmerjali na uvajanje novih alternativnih energentov kot je sončna energija za pripravo tople sanitarne vode ter dodatno izrabo geotermalne energije, kjer smo naredili tudi že največje korake.

Roboti kot pomoč v gostinstvu v Sava Hotels & Resorts

V letošnjem letu bomo okrepili digitalizirano pomoč v gostinstvu s pomočjo dodatnih digitalnih strežnih vozičkov v restavracijah, kavarnah in barih ter za pomoč pri room service.

TERME OLIMIA

V Termah Olimia se pripravljamo na investicijo v nov bazenski kompleks pri hotelu Breza, v katerem bosta dva bazena in manjši savna center, ki bo prvenstveno namenjen gostom hotela Breza. Trenutno so v pripravi idejni in izvedbeni projekti za omenjeno novost. Prav tako potekajo začetne priprave in postopki za večjo investicijo v nov sodoben družinski hotel, za katerega imamo pripravljeno osnovno idejno zasnovo.

V hčerinskem podjetju Terme Tuhelj pa bomo v kratkem na javni razpis prijavili investicijo, v okviru katere bomo obnovili in razširili bazensko dvorano, popolnoma posodobili bazensko recepcijo, restavracijo in spremljevalne prostore ter izgradili dodaten paviljon hotela s **** in 46 sobami.

TERME ZREČE

V Uniturju se bomo v letošnjem letu osredotočali na ekskluzivno povezavo termalnega zdravilišča Terme Zreče in srednjegorskega smučiščem Rogla ter na nadgradnjo aktivnih in zelenih doživetij. Slednja bodo temeljila na preživljanju prostega časa na svežem zraku s poudarkom na pohodništvu in kolesarjenju, pri čemer bomo priljubljene pohodne in kolesarske poti, pa tudi ostala edinstvena doživetja v destinaciji Rogla – Pohorje, gostom predstavili na sodoben način z aplikacijo na pametnem zaslonu.

Najpomembnejša investicija bo v letu 2023 projekt Park Mašinžaga – 1. faza na Rogli, za katerega smo na Javnem razpisu za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti prejeli 8 milijonov EUR nepovratnih sredstev in katerega skupna vrednost bo znašala 11,351 milijonov EUR.

 

Osrednje mesto bo v Parku Mažinžaga na Rogli namenjeno novi 6-sedežnici Mašinžaga, ki bo primer najsodobnejše tovrstne tehnologije. Smučarjem bo omogočila bistveno hitrejšo in udobnejšo izkušnjo, hkrati pa bo omogočala prevoz pohodnikov, kolesarjev s kolesi in predvsem tistih, ki se bodo spuščali po Letečem toboganu ali pa po stezi za gorske trikolesnike. V Bike parku Rogla bosta urejeni dve novi družinski progi, namenjeni vsem družinskim članom, ki se bodo po začetnih vajah v kolesarskem poligonu na vrhu Rogle, podali v sam park in se preizkusili na družinam prilagojenih izvirnih elementih.

Nova dodatna turistična ponudba,  ki bo v skladu z razpisnimi pogoji gostom in obiskovalcem na voljo od novembra 2023, bo omogočala sinergijske učinke z obstoječo športno, wellness, gastronomsko in doživljajsko ponudbo srednjegorskega centra Rogla, pa tudi s termalnim zdraviliščem Terme Zreče ter destinacijama Rogla – Pohorje in Pohorje.

V Termah Zreče bomo že uveljavljene programe nadgrajevali na podlagi novih znanstvenih dognanj in rehabilitacijskih metod ter goste nagovarjali s programi v povezavi z zdravilno srednjegorsko klimo na Rogli (programi okrevanja po covid-19, programi za dvig imunosti in psihofizične kondicije, programi za zmanjševanje posledic stresa in kakovosten spanec …). Seveda bomo ustvarjali nove kulinarične zgodbe, ki ponujajo sinergijo med bogato kulinarično tradicijo naših krajev in sodobnimi trendi v zdravem načinu prehranjevanja z vključevanjem svežih, lokalno pridelanih živil in prehranskih izdelkov.

Ostale novice

Prebirajte naprej.

Darilni bon