Meni

OTVORITEV – MLEČNA MARIJANCA (Terme Dobrna)

06.06.2024

Dogodek: OTVORITEV – MLEČNA MARIJANCA
Datum: četrtek, 6.6.2024

IZJAVA ZA MEDIJE

Ko je leta 1624 Matija Gačnik pozidal prvo zdraviliško zgradbo, je v spomin na to v steno nad bazenom vzidal marmorno napisno ploščo, ki je ohranjena še danes. Morda je nevede postavil trdne temelje za razvoj danes najstarejših delujočih term v Sloveniji, Term Dobrna.
Zgodovina opisuje zavzetost posameznih lastnikov po razvoju zdravilišča »Bad Neuhaus bei Cilli«, kjer na mestu nekdanje kolovozne poti na dan vre edinstvena zdravilna termalna voda, ki je skozi stoletja privabljala obiskovalce od blizu in daleč.
Nekdanja kavarna Mlečna Marjanca, kasneje Letna kavarna, je bila zgrajena v času grofa Hoyosa, po letu 1847. V pritličju so bili prostori namenjeni mlekarni in kavarni, v nadstropju pa so bile sobe za goste. V kavarno so hodili gostje na sirotko, sveže mleko in kavo, dame pa predvsem na čokolado. Pitje sirotke je v tistih časih sodilo v program zdraviliškega zdravljenja.
V Termah Dobrna z veliko mero zavzetosti skrbimo za ohranitev kulturne dediščine zdravilišča in hkrati sledimo trajnostnemu razvoju na področju butične turistične ponudbe. S to vizijo smo pričeli v letu 2020 projekt obuditve nekaterih spomeniško zaščitenih stavb, ki so bile že od začetka delovanja toplic Dobrna namenjene bivanju in razvajanju takratnih gostov. Tako smo v letu 2020 obnovili in odprli Boutique Hotel Dobrna 4*, leto kasneje šest ekskluzivnih apartmajev Spa Suite Dobrna 4*, v letu 2022 pitnik termalne vode ter v lanskem letu Hotel Švicarija 4*.
Danes, obnovljena Mlečna Marijanca s svojim veličastnim ambientom ter izjemno umestitvijo v zdraviliški park, predstavlja edinstveno lokacijo za poslovne in zasebne dogodke.
Dvorana Panorama (115 m2) lahko sprejme do 120 oseb. Odlikuje jo najsodobnejša predstavitvena oprema in je tako primerna za seminarje, konference, simpozije, team buildinge kot tudi osebna slavja, poroke. Posebnost dvorane je pod iz naravnega lesa, ki je prava izbira za tematske dogodke, kot so ples, joga in druge športno – rekreativne aktivnosti, kot tudi izjemna naravna svetloba, ki jo nudi 50 m2 okenskih površin.
Dvorana Salon (31 m2) zagotavlja pravo zasebnost za vaš poslovni sestanek ali osebni dogodek, gostinski lokal Bistro (46 m2) z zunanjo teraso pa bo poskrbel za kulinarično razvajanje po vaši meri.
V mansardi se na 65 m2 razprostira prestižni Apartma Marija****, ki nudi najlepše poglede med krošnje dreves s pridihom sproščujoče gozdne kopeli. Apartma se ponaša z izjemnim interierjem, zasebnostjo ter wellness doživetjem s turško savno in japonsko toaleto.
Nepogrešljivo umetniško noto objektu dodajajo dela svetovno znane akademske slikarke in mojstrice grafike, Biljane Unkovska, na katerih je upodobila pet izjemnih dam, ki so s svojim bivanjem Termam Dobrna dodale poseben pečat in zgodovinski pomen.

Objekt Mlečna Marijanca je v zadnjih treh letih četrta večja investicija, ki se je izvedla v Termah Dobrna. Pri samih izvedbenih delih se je obnovila celotna elektroinštalacija, strojne instalacije, zamenjava in obnova stavbnega pohištva, izvedena so bila gradbena in fasaderska dela ter ureditev celotne zunanje okolice. Pri sami investiciji, ki je znašala nekaj čez 1,5 mio € se je v celoti upoštevalo, da je stavba spomeniško zaščitena. Pri tem so se vsa dela uspešno usklajevala na podlagi mnenja, izhodišč in smernic s strani ZVKD Celje.
Nadalje se v Termah Dobrna načrtujejo izvedbe investicij: obnova nekdanjih Mizarskih delavnic v namestitveni objekt ter notranji bazeni, ki se bodo nahajali med Mizarskimi delavnicami ter že obnovljenim Hotelom Švicarija. Pred samim pričetkom nadaljevalnih investicij v naslednjih predvidenih dveh letih se že danes usklajuje nov OPPN tako z občino Dobrna kot z ZVKD Celje.

Ostale novice

Prebirajte naprej.

Darilni bon