Meni

Zasedenost slovenskih naravnih zdravilišč v decembru 2023 in trendi za začetek prihodnjega leta

29.12.2023

Napovedi iz vseh 12 zdraviliških krajev so za celoten december, predvsem pa za božično-novoletne praznike, zelo obetavne. V vseh zdraviliščih so rezervacije boljše kot v enakem obdobju lani, v večini hotelov pa se prav v teh dneh zapolnjujejo še zadnje sobe oziroma so hotelske kapacitete že v celoti razprodane. Zagotovo je trdo in predano delo vseh zaposlenih v zdraviliščih v preteklosti, kot tudi kreativnost pri pripravi pestrih, bogatih in zanimivih programov, botrovalo k takšnemu stanju. Dobro delo v preteklosti je vedno nagrajeno z uspehom v prihodnje, kar dokazujejo tudi številne pohvale naših stalnih in novih gostov. Sicer bodo večinoma v večjem številu praznike v zdraviliščih preživeli domači gostje, med tujimi pa bo največ gostov prišlo iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Nemčije in Češke. Tudi napovedi za prve januarske dni in prihodnje mesece novega leta so po zdajšnjih projekcijah boljše kot v enakem obdobju lani, kar že sedaj napoveduje ponovno zelo dobro leto, za katerega pa si zagotovo vsi najbolj želimo, da ne bi postreglo s še kakšno katastrofo, vojno ali še kakšnimi drugimi hujšimi nevšečnostmi. Želimo si čim bolj mirno in normalno poslovno leto, da se bomo lahko še bolj posvetili našim gostom.

Komentarje iz posameznih zdraviliških družb najdete v nadaljevanju:

TERME ČATEŽ 

Praznični december je v Termah Čatež prazničen in poseben tudi zaradi dobre zasedenosti vseh kapacitet – tako na primarni lokaciji Čateža, kakor tudi na obali, v hotelu Aquapark Žusterna. Veseli smo, da se povpraševanja in rezervacije krepijo ponovno iz tujih trgov, predvsem bližnjih držav; slednje so pripomogle tudi k dobri zasedbi nastanitvenih objektov že v prvih tednih decembra zaradi praznikov v posameznih državah.

Vsakodnevno se na lokaciji Čateža –  zaradi neposredne bližine milijonskega Zagreba in hrvaškega trga – opaža tudi porast gostov, ki prihajajo na koriščenje enodnevnih storitev; bodisi na kopanje v zimsko Termalno riviero in/ali v novo oazo savn – Wellness riviero.

Nakup vstopnic za obe je možen tudi na spletu (https://ticket.terme-catez.si/), na povezavi pa lahko takoj poskrbite tudi za vaše bližnje – z vrednostnim on-line darilnim bonom Term Čatež.

Praznični utrip se pozna že ves december; ponovno smo ‘obudili’ drsališče v samem centru lokacije Čatež, pripravili zanimiv in pester animacijski program (https://www.terme-catez.si/si/novice/2023/12/4693-Bozicno-novoletni-program-v-Termah-Catez)

za vse generacije, obenem pa smo poskrbeli, da bo v najdaljši noči ponudba prilagojena željam vseh skupin gostov.

Kapacitete za novoletno noč so praktično v hotelih že popolnjene, ‘iščejo’ se zadnje sobe oz. hiške v sklopu Terme Village. Tudi v kampu Terme Čatež  se pričakuje ponovno povečan obisk ves čas praznikov, predvsem s strani tujih gostov; le-ti imajo proste dni tudi še v začetku januarja.

Gosti za ‘najbolj veselo in noro noč’ izbirajo med silvestrsko zabavo do jutranjih ur v dvorani hotela Toplice, vstop v 2024. v bazenih in na atrakcijah zimske Termalne riviere oz. Wellness riviere,  ali pa se odločijo za praznično obarvano večerjo v izbranem hotelu.

V času božično -novoletnih praznikov bodo v Termah Čatež prevladovali gosti iz Italije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Slovenije …

Petra ponudba Term Čatež vse leto in vsak dan v letu ponuja različne storitve in različne tipe nastanitev. T.i. ‘de-sezonalizacija’  je naša strategija in tudi eden izmed naših sloganov (‘365 dni v letu’) že od samega začetka razvoja termalnega turizma v Termah Čatež.

Zaradi dobrih decembrskih trendov v leto 2024 vstopamo ponovno polni optimizma – tudi  zaradi novosti na wellness področju. Nova in že odprta je Wellness riviera (https://www.terme-catez.si/si/catez/termalna-riviera/zimska-termalna-riviera/savna-park),  v fazi prenove do meseca maja 2024 pa je tudi Center zdravja in lepote v hotelu Terme.

Zagotovo bo v prihajajočem letu še kakšno dodatno (zaenkrat še skrito 😊) presenečenje, zato spremljajte naše spletne strani in FB Term Čatež za vse novosti!

TERME DOBRNA 

V Termah Dobrna beležimo v mesecu decembru skoraj 20 % višjo zasedenost kot v lanskem primerjalnem obdobju.

V decembru imamo procentualno še vedno največ slovenskih gostov, se pa razmerje med slovenskimi in tujimi gosti proti koncu leta, za čas božiča in silvestrovega, poveča v prid tujih gostov. Največ tujih gostov prihaja iz Nemčije, Avstrije in Italije, pa tudi iz Hrvaške in Srbije.

Med prazniki se zasedenost nekoliko dvigne napram začetku leta in smo skoraj polno zasedeni.

Za pričetek leta 2024 se pričakuje nekoliko višja zasedenost napram začetku leta 2023.

V decembru smo v Termah Dobrna pričeli s prenovo še ene spomeniško zaščitene stavbe »Mlečna Marjanca«, nekdanje kavarne, zgrajene in dozidane med leti 1847 in 1860. Objekt bomo obnovili z ohranitvijo arhitekturnih značilnosti te stavbe in v njem uredili tri različne večnamenske seminarske dvorane z dodatno gostinsko ponudbo.

Druga večja investicija v letu 2024 bo obnova nekdanjih mizarskih delavnic iz okoli leta 1860 v butični namestitveni objekt s sobami in apartmaji. Tudi tukaj gre za spomeniško zaščiteno stavbo, ki se bo po izhodiščih in tesnem sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine v popolnosti rekonstruirala. Objekt predvideva vsaj 23 sob, od tega 4 apartmajske suite, s povprečno kvadraturo sob med 21 – 60 m2. Namestitveni objekt je hkrati tudi del priprave kapacitet za nadaljnjo gradnjo bazenskega in wellness centra, ki bo povezoval ta objekt z že obstoječim prenovljenim Hotelom Švicarija.

TERME KRKA

Decembrska ponudba

Zimska ponudba Term Krka tudi v prazničnem času zajema atraktivne programe klasičnega oddiha ter programe za ohranjanje in krepitev zdravja. Naša »posebnost« je zadnja leta umirjeno »zen« silvestrovanje v bazenih in savnah Term Dolenjske Toplice – sproščeno, z razvajanjem za vsa čutila.

V vseh naših centrih dobrega počutja Vitarium se bodo termalna doživetja v prazničnih dneh povezala s čarobnim vzdušjem in ustvarila popolno zatočišče za sprostitev, uživanje in sanjarjenje. V svetu savn bodo v ospredju razkošni rituali za umiritev – z vonjem gorskih zelišč, cimeta in pomaranče. Med velneškimi storitvami bosta izstopali božična in zlata masaža. Prva s posebnim božičnim in druga z zlatim oljem. Doživetje slednje vključuje tudi masažo obraza in stopal.

V vseh naših termah bodo gostje deležni pestrih animacijskih vsebin, uživali bodo lahko tudi v brezplačnih večerih s priljubljenimi slovenskimi glasbeniki.

Za družine imamo v prazničnih dneh pripravljene posebne ugodnosti: otroci do dopolnjenega 6. leta bivajo brezplačno. Če starejši otroci bivajo v sobi z dvema odraslima, biva brezplačno tudi en otrok do dopolnjenega 12. leta, ostali do 12. leta pa s 50-odstotnim popustom.

Zasedenost

Nastanitvene zmogljivosti Term Krka so v decembru dobro zasedene in kaže, da bo tako tudi zadnja dva tedna. V naših hotelih (razen v strunjanskem hotelu Svoboda, ki je v procesu prenove) beležimo v zadnjih dneh leta približno takšno zasedenost kot lani; nekateri hoteli so že polni, nekaj prostih sob je še na voljo. Največ gostov je domačih, med tujci pa je največ Italijanov. Ti zadnje leto rezervirajo svoje bivanje precej vnaprej, medtem ko so bili pred leti vajeni sprejemati potovalne odločitve šele v zadnjem hipu.

Tudi začetek novega leta bo v Termah – kar se tiče zabeleženih rezervacij – obetaven. Veliko zanimanja je za tradicionalne Šmarješke tedne zvestobe (4. 2.-3. 3.), ki imajo v 2024 moto Sproščeno naprej! Sledi obmorski oddih v prenovljeni Laguni Strunjan in velneški oddih v privlačnem umetniško obarvanem hotelu Balnea v Termah Dolenjske Toplice.

Talaso Strunjan: V teku je prenova hotela Svoboda

Obsežna prenova – prenavljamo hotelsko restavracijo in kuhinjo, recepcijo in recepcijsko avlo ter večji del hotelskih sob – bo predvidoma zaključena do aprila 2024.

V času del bo strunjanska zdravstveno-zdraviliška dejavnost delovala nemoteno. Prav tako bo nemoteno delovala že prenovljena Laguna Strunjan, kamor vabimo goste na decembrski praznični oddih.

Bazeni in savne bodo za hotelske goste in dnevne obiskovalce odprti od 8. do 20. ure.

SAVA TURIZEM

V skupini Sava Hotels & Resorts, v Termah Ptuj, Termah 3000 – Moravske Toplice in v Zdravilišču Radenci, je zasedenost v decembru zelo dobra, nekoliko boljša v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta.

V decembru je struktura gostov: 40 % domačih gostov in 60 % tujih gostov, kar je primerljivo s preteklimi leti. Prevladujejo gostje iz naslednjih tujih držav: Nemčije, Avstrije, Češke, Nizozemske, Madžarske, Belgije, Italije, Velike Britanije, ZDA,… Povečuje se število gostov iz višegrajskih držav, počasi se pobirajo azijski trgi.

Glede na trenutna povpraševanja v celotni skupini Sava Hotels & lahko ocenimo, da bo zasedenost v času božično-novoletnih praznikov zelo dobra in primerljiva s prejšnjim letom.

TERME OLIMIA

Z zasedenostjo v decembru smo, tako kot v celotnem letu 2023, zelo zadovoljni. Do sedaj je bilo zasedenih že več kot 80 % vseh kapacitet, pričakujemo pa, da bo procent do konca leta še narasel.

Podobno kot skozi celotno leto, prevladujejo domači gosti, teh je 55 %. Sledijo Italijani (18 %), Avstrijci (11 %), na ostalih trgih beležimo približno 5-% zasedenost. V primerjavi z lanskim letom beležimo največjo rast nočitev na hrvaškem trgu.

Naši hoteli so med božično-novoletnimi prazniki že polno zasedeni. Sprejemamo še rezervacije enodnevnih obiskovalcev, za katere prirejamo silvestrovanje v naši Kavarni, pivnici in restavraciji Lipa s slavnostno večerjo in živo glasbo.

Tudi z napovedjo rezervacij po Novem letu smo zelo zadovoljni. Ob začetku novega leta vse tja do 7. januarja smo polno zasedeni zaradi počitnic v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Napovedi za januar v celoti pa so prav tako obetavne in presegajo napovedi v enakem obdobju lani.

V Termah Olimia višek sezone predstavlja poletna sezona od junija do septembra, čeprav je skozi celo leto število gostov razmeroma enakomerno porazdeljeno. Nismo izrazito poletna ali zimska destinacija, saj so termalna kopališča celoletna destinacija. Vsak mesec organiziramo tudi številne dogodke, ki so zanimivi za naše goste, ponudbo paketov pa agilno in hitro prilagajamo skladno s pričakovanji in potrebami gostov. Kljub zimskemu višku sezone med božično-novoletnimi prazniki se trudimo, da gostom skozi cel december, pa tudi v novembru in januarju ter ostalih zimskih mesecih ponudimo dovolj raznolikih vsebin in ponudbe, da nas obiščejo (tudi) takrat. Kar se tiče razpršitve turističnih tokov in trajnostne ponudbe, pa lahko izpostavimo naše lokalne partnerje, s katerimi dobro sodelujemo skozi celo leto, naše goste pa spodbujamo, da jih obiščejo in s tem raziskujejo okolico in podpirajo njihovo delovanje.

Po uvodnih pripravljalnih delih so se pričela gradbena dela v Hotelu Breza, in sicer bomo zgradili nov bazen in tako še okrepili našo ponudbo. Pred kratkim smo zaključili velik investicijski projekt za povečanje energetske samooskrbe, in sicer smo postavili kar 4 sončne elektrarne s skupno močjo kar 1,2 MW. Za novo leto pripravljamo nove, vsebinsko bogate namestitvene pakete za naše goste, ki bodo gostom nudili, da izkusijo lokalno na vsakem koraku, od hišnih wellness storitev do domače lokalne kulinarike in lokalnih izdelkov, ki jih bodo lahko odnesli domov.

TERME PORTOROŽ

Dosedanja zasedenost hotelov v decembru je nekoliko nižja v primerjavi s preteklim letom.  Temu je botrovalo tudi dejstvo, da je tradicionalno dobro obiskan italijanski praznik Immacolata, 8. 12., lani bil na četrtek in je tako predstavljal idealno možnost za ustvarjanje t. i. mostu.

Kot tradicionalno najpomembnejši trgi tudi v decembru ostajajo Slovenija, Italija in Avstrija. Letos so med temi po številu rezervacij v decembru na prvem mestu Italijani. Večjih premikov v strukturi gostov ne zaznavamo.

Z zasedenostjo med prazniki smo zadovoljni. Trenutno stanje rezervacij za praznike je celo nekoliko boljše od stanja rezervacij v istem obdobju preteklega leta. K temu je verjetno prispevalo tudi dejstvo, da sta letos 25. 12. in 26. 12. na ponedeljek in torek ter tako skupaj z vikendom ustvarita štiri dela proste dni na nam ključnih trgih.

TERME ZREČE

Terme Zreče so v letošnjem decembru zaenkrat ustvarile 3.905 nočitev, kar je 10,2 % več kot v istem obdobju 2022

V decembru 2023 smo v Termah Zreče do zdaj našteli največ nočitev slovenskih gostov, in sicer 69 %. Med tujci je največ gostov iz Italije, Nemčije, Češke, Hrvaške in Avstrije.

V času božično-novoletnih počitnic bomo zaenkrat realizirali 2,5 % nočitev več kot v istem obdobju leta 2022. Tradicionalno bomo v tem času gostili največ slovenskih gostov. Gostje bodo v Termah Zreče bivali v povprečju 4 dni oziroma 3 noči.

Stanje povpraševanj in rezervacij je v začetku prihodnjega leta ugodno.

Glede na trenutna povpraševanja in trend rezervacij v zadnjem hipu, ki sta odvisna tudi od vremenskih pogojev, pričakujemo, da se bo število nočitev v prihodnjih dneh še povečalo.

Edinstvena kombinacija Term Zreče s smučiščem Rogla, ki goste privablja skozi vse leto, v zimskem času še posebej navdušuje s svojo zimsko športno ponudbo (smučanje, deskanje, tek na smučeh, šola snežnih športov, krpljanje …) in doživljajsko ponudbo (pohorska vasica, otroški snežni park, Pot med krošnjami na Rogli …). Prihajajoča zimska sezona in z njo praznični čas bosta na Rogli še posebej zabavna, saj bo smučarje in druge obiskovalce pričakal Park Mašinžaga z novo dodatno turistično ponudbo, ki bo navduševala tako pozimi kot tudi v ostalih letnih časih.

Ostale novice

Prebirajte naprej.

Darilni bon