Meni

Sporočilo za javnost, 28. februar 2020

28.02.2020

V slovenskih naravnih zdraviliščih smo pripravili sestanek z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstvom za zdravje. Zdravilišča pripravljena in seznanjena s postopki ob morebitnih primerih okužbe v zdraviliščih. Karantena zdravilišč in hotelov ni predvidena.

Odbor SSNZ za zdravstvena vprašanja se je včeraj popoldne sestal s predstavnico NIJZ, dr. Sanjo Vuzem, in se preko telefonskega klica povezal tudi z direktorico Direktorata za javno zdravje pri MZ, dr. Mojco Gobec. V tem trenutku najpomembnejša informacija je, da so pripravljeni vsi postopki in ukrepi v primeru, da bi zaznali sum na okužbo s korona virusom pri gostih in pacientih, napotenih na zdraviliško zdravljenje v slovenskih naravnih zdraviliščih. Pri tem je bilo posebej poudarjeno, da na nivoju NIJZ in MZ ni scenarija, da bi v primeru pojava korona virusa zapirali hotelske in zdraviliške objekte. Namen ukrepov je, da se čim bolj omeji potencialna škoda ob pojavu in širjenju virusa. Tako tudi ni predvidena karantena objektov v primeru, da bi se pojavil oboleli s COVID – 19. Seznanjeni in pripravljeni smo tudi z natančnimi navodili, kako ravnati z osebo, ki kaže vidne klinične znake (povišana telesna temperatura, oteženo dihanje in posledično gibanje). Taka oseba bo napotena na odvzem brisa na eno od 16 vstopnih točk, ki so jih pripravili na NIJZ in MZ. Najpomembnejši pri stikih z morebitnimi okuženimi so pri tem zaščitni ukrepi, to pa je dosledno umivanje rok z milom in toplo vodo, razkuževanje in dobra prezračenost prostorov. V SNZ smo se povezali tudi z lokalnimi zdravstvenimi ustanovami in pripravili protokole, enako pa so pripravili tudi obvestila, ki jih gostje prejmejo v svojih sobah.

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je podprla iniciativo, ki jo je pripravil Azijsko-pacifiški inštitut za hidroterapijo in klimatoterapijo, lansirala pa jo je skupina vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja balneologije in lastnikov zdravilišč iz celega sveta, združenih v Global Wellness Institute Hot Springs Iniciative, katerega član je tudi SSNZ. Iniciativa predlaga krepitev imunskega sistema v boju proti korona virusu z redno uporabo termalnih kopeli. Znanstveno je namreč dokazano, da redno kopanje v termalnih vodah krepi imunski sistem. Predlagatelji iniciative bodo ponudili kitajskim zdravnikom in zdravstvenemu osebju brezplačno sedemdnevno uporabo termalnih kopališč v kitajskem mestu Chongqing, ki so sodelovali pri aktivnostih v boju s koronavirusom v mestu Wuhan . Celoten tekst se nahaja v prilogi.

Ključno sporočilo posveta je, da smo na morebiten pojav korona virusa dobro pripravljeni in se bomo znali z njim ustrezno spoprijeti. S sprejetimi ukrepi bomo kar najbolje poskrbeli za varnost naših gostov in pacientov, ob tem pa velja spremljati tudi aktualne informacije, s katerimi bodo še naprej seznanjali tako na NIJZ kot na MZ.

Ostale novice

Prebirajte naprej.

Darilni bon