Meni

V slovenskih naravnih zdraviliščih in termah smo potegnili črto pod težkim letom 2022

20.01.2023

V slovenskih naravnih zdraviliščih in termah smo potegnili črto pod težkim letom 2022 in z doseženimi rezultati smo lahko zelo zadovoljni. Obiskanost in ustvarjene prenočitve le še malenkost zaostajajo za »normalnim« letom 2019. Finančni rezultati bodo zagotovo boljši!

Slovenska naravna zdravilišča so skočila v leto 2023 v odlični kondiciji in z dobrimi obeti. Z zelo dobrimi rezultati, doseženimi v božično-novoletnih praznikih, ko so v nekaterih termah in zdraviliščih razpoložljive kapacitete bile v celoti zasedene, se že pripravljajo na nov zimski počitniški ciklus, ki se letos v polovici države pričenja že konec januarja. In prav v vseh so pripravili bogate animacijske programe s pudarkom na otroških igrah in zabavi. Tudi na ta način želijo družine povleči iz vsakdanjega ritma ter poskrbeti za pestrost in obenem omogočiti, da imajo tudi starši nekaj časa zase. Glavni motiv obiska term in zdravilišč so zagotovo številni vodni užitki, pa tudi programi sproščanja v savnah ter drugi navdihujoči programi.

V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč smo tradicionalno pripravili podatke o obisku in ustvarjenih nočitvah v slovenskih termah in zdraviliščih, članih SSNZ. V minulem letu smo gostili 765.000 gostov, ki so ustvarili nekoliko manj kot 2.790.000 prenočitev. Če bi naredili primerjavo z letom 2021, bi bili indeksi res zelo visoki (pri prihodih gostov 131, pri ustvarjenih prenočitvah pa 127), ker pa vemo, da smo v letu 2021 bili še globoko v pandemičnih časih in polni omejitev, nam ti podatki ne dajejo prave podobe. Smiselno je zato narediti primerjavo s še normalnim letom 2019 in tukaj je slika v bistvu že zelo realna. In kaj nam številke povedo: število domačih gostov je bilo v letu 2022 pričakovano precej večje, zabeleženih jih je bilo zaokroženo 444.000 oziroma indeks 122 glede na leto 2019. Tujih gostov smo zabeležili  nekoliko več kot 321.000, kar predstavlja 25 % manj v primerjavi z letom 2019. Upad je seveda pričakovan, vendar je manjši, kot so bile še napovedi ob koncu 2021. Lahko ugotovimo, da so se tuji gostje, predvsem v poletnem, jesenskem in zimskem času, pogumneje odločali za prihod v slovenske terme in zdravilišča, kljub nestabilnim razmeram z vojno v Ukrajini in grozečim visokim cenam energentov. Skupaj so tako domači in tuji gostje ustvarili 765.000 prihodov, kar je vsega 3,6 % manj kot v rekordnem letu 2019. Samo nekoliko slabši so podatki o ustvarjenih prenočitvah, teh je bilo med domačimi gosti ustvarjenih 1.655.000 in predstavljajo za 16 % več kot v 2019, tuji gostje so ustvarili 1.134.000 prenočitev, kar je za 28 % manj, kot v letu 2019. Skupni saldo ustvarjenih prenočitev (2.790.000) je tako natanko za 7 % slabši kot v letu 2019. In kljub temu, da finančni rezultati posameznih termalnih družb še niso javno dostopni, lahko napovemo, da bodo ti v veliki večini družb nad tistimi iz primerjalnega leta 2019. Vendar bodo zaradi dejstva, da so nekatere družbe organizirane kot delniške družbe, podatki znani šele po revidiranih objavah za potrebe borze. Lahko jih pričakujemo v aprilu.

V koronskih časih so se domači gostje že kar navadili na turistične bone, ki jih seveda ni več na voljo, zato pa želimo poudariti, da imajo gostje preko Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč možnost kupiti darilne bone, ki veljajo v 12 termah in zdraviliščih za vse storitve. Vse, kar morajo storiti, je, da obiščejo spletno stran www.slovenia-terme.si, kjer lahko bone naročijo.

Močno pa so v termah in zdraviliščih zavihali rokave že v začetku letošnjega leta in se pripravljajo na čas zimskih počitnic. Ključni razlogi za obisk term in zdravilišč so  topli termalni bazeni, savne, odlična kulinarika in  privlačni programi, ki vključujejo številne animacije, posebej prilagojene družinam z otroki, ter zabavo ob bazenih s termalno vodo. Seveda vse skladno s higienskimi priporočili in varnostnimi ukrepi. V določenih programih ponujajo prav posebne ugodnosti in popuste za bivanje med tednom. Tudi  letos sta počitniška tedna namenjena predvsem družinam z otroki, zato bodo med ugodnimi paketi našli tudi posebno akcijo do dva otroka gratis. Družinski bonus velja za enega otroka do 12. leta na pomožnem ležišču in drugega otroka do 6. leta brez ležišča v dvoposteljni sobi z dvema odraslima osebama. Nekateri programi pa takšne ugodnosti ponujajo vse dni v letu, ne samo v času šolskih počitnic.

Za vse podrobnosti o programih ponovno priporočamo obisk spletnih strani posameznih term in zdravilišč – povezave najdete zbrane na spletni strani Skupnosti. Pripravili pa smo tudi nekaj izjav o novostih in programih.

*****

Zimske šolske počitnice v slovenskih naravnih zdraviliščih in termah

O tem, kaj so pripravili v posameznih termah in zdraviliščih tudi o novostih in investicijah, smo zbrali nekaj prispevkov in se nahajajo v nadaljevanju.

TERME ČATEŽ 

V Termah Čatež smo v leto 2023 vstopili z dobro ponovoletno zasedenostjo vseh kapacitet. Januarski prazniki v sosednjih državah so rezultirali k velikemu povpraševanju in rezervacijam tako v hotelih v Čatežu in na slovenski obali, kakor tudi v kapacitetah Terme Village  apartmajev, mobilnih hišk in kampa na lokaciji Čateža. Zgodovinski dvig ‘zapornic na meji’ je dodatno vzpodbudil tudi dnevne kopalce iz bližnje Hrvaške k obisku bazenov in atrakcij zimske Termalne riviere.

Za letošnje zimske šolske počitnice, ki so tokrat terminsko prej, že beležimo povečano povpraševanje. Gosti, predvsem družine z otroki, lahko izbirajo med različnimi posebnimi ponudbami, ki so objavljene na naših spletnih straneh https://www.terme-catez.si/si/vse/ponudba.

V odvisnosti od ponudbe ponujamo različne ugodnosti, otroci imajo možnost brezplačnega bivanja, in sicer 1. otrok ( do 11,99 leta ) na dodatnem ležišču in 2.otrok ( do 5,99 leta ) brez ležišča – oba v sobi s starši.

V času počitnic bo ponovno poskrbljeno za bogat animacijski program; podnevi pod tremi kupolami zimske Termalne riviere, kasneje in zvečer pa na različnih lokacijah v sklopu Čateža. Dogajale se bodo ustvarjalne delavnice, talent-showi in tekmovanja, kulinarični dogodki, … za mlade in mlade po srcu 😊.

Vabljeni tudi (samo) na zdravilno plavanje v objem toplih termalnih vrelcev, kjer se lahko že znotraj bazenskega kompleksa Termalne riviere razvajate ob slastnih zalogajih novega lounge bara Valovi, ali pa se kasneje pogrejete ob skodelici čaja ter izvrstnih slanih in sladkih dobrotah čateških mojstrov v slaščičarni Urška.

Poiščite svojo ponudbo na www.terme-catez.si , rezervirajte on-line ali pokličite 07 49 36 700. Dobrodošli  !

TERME DOBRNA 

V Termah Dobrna pričakujemo v času zimskih počitnic zasedenost, primerljivo z lanskoletno. Trenutno se povpraševanje za počitnikovanja povečuje, največ zanimanja je za bivanje v apartmajih Spa Suite Dobrna, pa tudi v Boutique Hotelu Dobrna, hotelu Vita in vili Higiea.

V času počitnic smo za družine pripravili paket oddiha v 4-zvezdičnih hotelih (Boutique Hotel Dobrna, hotel Vita in vila Higiea), ki vključuje polpenzion, neomejeno kopanje v termalnih bazenih, večere z živo glasbo in animacijo.

Res svojevrstno doživetje za družine predstavljajo apartmaji Spa Suite Dobrna, z vključenim najemom in zajtrkom ter možnostjo dodatnih obrokov v restavracijah Steak & Burger Dobrna, Kamin ali hotelski restavraciji. Vsak apartma ima lasten spa z zunanjo leseno kadjo s termalno vodo ogreto na temperaturo 35 °C, turško savno in prho termalni dež. V dveh nadstropjih obsega dve spalnici in moderno zasnovan skupni prostor za preživljanje pristnih družinskih trenutkov.

Gostje se bodo lahko razvajali tudi v novem Arbora Spa-ju, ki nudi sprostitev v savnah in jacuzzijih, ob brezskrbnem poležavanju pa bodo lahko uživali ob pijači in prigrizkih iz self-service bara.

TERME KRKA

Obeti za 2023

Začetek leta zaznamuje zanimanje za kakovostno in raznovrstno ponudbo, ki jo ponujajo Terme Krka  – ljudje iščejo zanimiva, mirnejša okolja, lepo naravo. Predvsem pa varnost in visok nivo čistoče in higiene, kar jim nudimo v vseh treh naših termah.

Željam gostov in aktualnim trendom se prilagajamo s pristnimi doživetji, razvojem kakovostnih storitev in s skrbno načrtovanimi investicijami. V letu 2023 imamo tako v načrtu obnovo restavracije strunjanskega hotela Svoboda in obnovo zunanjega bazena z morsko vodo, v Termah Dolenjske Toplice pa se že pripravljamo na obnovo hotela Vital, najstarejšega zdraviliškega hotela.

THERMANA LAŠKO

V leto 2023 bomo v družbi Thermana vstopili z novimi paketi bivanja, ki bodo poudarjali avtentično izkušnjo in lokalni značaj Laškega kot termalnega in pivovarskega kraja z izjemno čebelarsko dediščino.

Pripravljamo se na investicije in številne manjše obnove, ki sledijo v prihodnjih letih. Kot pomembnejša je investicija v prenovo prostorov medicine, ki bo potekala v dveh fazah. V prvi fazi bomo prenovili del, ki je namenjen hidroterapiji in delovni terapiji ter podporni infrastrukturi. Investicija je ocenjena na 1,0 milijon evrov.  

SAVA TURIZEM

V času zimskih počitnic je zasedenost kapacitet v naših skupini Sava Hotels & Resorts, tako na Obali in Bledu kot v termah (Terme Ptuj, Terme 3000 – Moravske Toplice in Zdravilišče Radenci), primerljiva z lanskim letom, čeprav so se zimske počitnice prestavile in so prej kot lani.

Ponudba za zimske počitnice v Sava Hotels & Resorts

Če bi se za zimske počitnice radi odpravili nekam na toplo, potem vam priporočamo, da obiščete eno od destinacij Sava Hotels & Resorts. Zimske počitnice so namreč idealna priložnost za oddih tako za otroke kot tudi za starše in v naših resortih, ki jih najdete v vseh najlepših kotičkih Slovenije, bomo poskrbeli, da nobenemu članu družine ne bo dolgčas!

Privoščite si nekaj dni za krepitev družinskih vezi v termah, na Bledu ali Obali in združite najboljše od zimskih aktivnosti na prostem s toplimi bazeni, savnami in odlično kulinariko. V ceno paketov zimskih počitnic je že vključeno bivanje otrok (v izbranih nastanitvah/tipih sob), njihova prednost pa je fleksibilna rezervacija z možnostjo odpovedi in premika termina.

Medtem ko se boste starši sproščali v lokalno obarvanih wellness tretmajih, se bodo otroci zabavali z našimi animatorji, na ustvarjalnih delavnicah, kino večerih, športnih uricah na svežem zraku, ob postavljanju snežaka ali spoznavanju skrivnostnih lokalnih zgodb. Za piko na i se potem lahko skupaj zabavate v raznolikih bazenih, v objemu termalne vode v Termah 3000 – Moravske Toplice, Termah Ptuj, Zdravilišču Radenci ali v naših hotelih na Bledu, ali pa si privoščite pristno morsko izkušnjo v kopanju v bazenih z ogrevano morsko vodo v naših resortih na Obali.

Zimski meseci so prav tako idealni za odkrivanje slikovite okolice! Na Obali jo tudi pozimi lahko raziskujete tako s kolesom kot peš, na Bledu vas v svoj objem vabijo številna smučišča, v Pomurju vas pričakujejo turistične kmetije z bogato lokalno ponudbo, najstarejše slovensko mesto Ptuj pa vas ne bo razočaralo z bogato kulturno ponudbo.

TERME PORTOROŽ

Prvi kvartal letošnjega leta je po rezervacijah boljši kot preteklo leto in primerljiv z leti pred korona krizo. Opažamo pa nekoliko počasnejšo dinamiko rezervacij konkretno za zimske počitnice v primerjavi s preteklimi leti. Še vedno sicer velja trend last minute rezervacij. Ta trend je bil opazen že za božično-novoletne praznike, zato zasedenosti žal zaenkrat še ne moremo natančno napovedati.

V času zimskih počitnic pripravljamo bogat animacijski in wellness program za otroke. Zabavale jih bodo aktivnosti Mini Kluba, ki staršem dajejo možnost, da si oddahnejo v bazenu ali savni, medtem ko se otroci mudijo na kuharskih ali ustvarjalnih delavnicah, Mini Disku, Mini Kinu ali Karaokah.

V Termah Portorož so na voljo tudi wellnes tretmaji za otroke. Dve od teh sta Bubble Bath kopel ter masaža za otroke. Organizirano bo varstvo za otroke v solni sobi, ki blagodejno vpliva na dihalne poti, odpornost, nespečnost in lajša regeneracijo po večjih naporih. Za sprostitev cele družine bo trikrat tedensko na voljo tudi družinska joga.

V lanskem decembru smo pričeli s kampanjo Z majhnimi koraki do velikih sprememb, ki se bo nadaljevala skozi celo leto 2023. V sklopu kampanje smo v hotelih LifeClass Portorož tradicionalno praznično osvetlitev na zunanjih površinah, vsakodnevno od polnoči dalje, omejili povsod, kjer je možno. S tem smo želeli dodati naš prispevek k zmanjšanju porabe energentov in k temu spodbuditi tudi druge. Idejo varčevanja z energijo smo otvorili z dogodkom v kavarni Cafè Central. S kampanjo Z majhnimi koraki do velikih sprememb nameravamo nadaljevati tudi v 2023 z iniciativami, ki bodo pripomogle k lepšemu in bolj prijaznemu delovanju za soljudi in za okolje.

TERME ZREČE

Glede na trenutno stanje rezervacij bodo Terme Zreče v času zimskih šolskih počitnic zasedene okoli 70 %. Po pričakovanjih bomo gostili pretežno slovenske goste, in sicer 75 %. Med tujci bo največ Madžarov, Hrvatov, Nemcev in Srbov. Gostje bodo v povprečju pri nas bivali 4 dni oziroma 3 noči.

V skladu s trendom rezervacij v zadnjem hipu v prihodnih dneh in tednih pričakujemo še kar nekaj povpraševanj in rezervacij.

Za to obdobje smo pripravili programe, ki so namenjeni predvsem družinam. Tako tistim, ki smučajo, kot tudi tistim, ki svoj prosti čas raje namenijo razvajanju v toplih termalnih vrelcih ali pa želijo zimske športne užitke kombinirati s pestro termalno in wellness ponudbo. Družinam je prilagojena tudi hotelska animacija.

Edinstvena povezava termalnega zdravilišča Terme Zreče s srednjegorskim smučiščem Rogla omogoča, da v Termah Zreče, poleg družin s šoloobveznimi otroki, ki jim je blizu sproščanje v termalnih bazenih, zimske počitnice preživljajo tudi tiste družine, ki izberejo kombinacijo med smučanjem in termami ali pa družine, kjer nekateri člani smučajo, drugi pa ne. Številni gostje se odpravijo na Roglo, ki poleg snežnih športov ponuja številne možnosti preživljanja prostega časa tudi za tiste, ki sicer ne smučajo, vendar so zavezani zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu ter aktivnostim na svežem gorskem zraku. Ob doživljajski ponudbi in aktivnostih, ki so obiskovalcem Rogle na voljo tudi v zimskem času (adrenalinsko sankališče Zlodejevo, pohorska vasica, otroški snežni park, krpljanje, zimsko pohodništvo …) dodano vrednost predstavlja tudi Pot med krošnjami Pohorje. Tako se za vsakogar najdejo aktivnosti, ki omogočajo kakovostno preživljanje prostega časa.

Pred začetkom poletne sezone smo v Termah Zreče prenovili prostore za izvajanje hidroterapij in nadgradili ponudbo z najsodobnejšim aparatom za zdravljenje z udarnimi valovi. Na ponovni presoji smo prejeli potrditev Mednarodne akreditacijske listina kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave po standardih AACI (American Accreditation Commission International) v Medicinsko rehabilitacijskem centru Term Zreče ter okoljski znak Eko Marjetica za Hotel Atrij**** Superior.

V letu 2023 sicer ne načrtujemo večjih investicijskih vlaganj, bomo pa še naprej posebno pozornost namenjali vsebini in kakovosti naše ponudbe. Poleg uveljavljenih programov, ki jih bomo nadgrajevali na podlagi novih znanstvenih dognanj in rehabilitacijskih metod, bomo goste nagovarjali s programi, kot so programi okrevanja po Covid-19, programi za dvig imunosti in psihofizične kondicije, programi za zmanjševanje posledic stresa in kakovosten spanec … – tudi v povezavi z zdravilno srednjegorsko klimo na Rogli. Hkrati se bomo osredotočali na nadgradnjo doživljajske ponudbe za družine ter pripravo aktivnih in zelenih programov, ki bodo temeljili na preživljanju prostega časa na svežem zraku s poudarkom na pohodništvu in kolesarjenju. Ustvarjali bomo nove kulinarične zgodbe, ki ponujajo sinergijo med bogato kulinarično tradicijo naših krajev in sodobnimi trendi v zdravem načinu prehranjevanja z vključevanjem svežih, lokalno pridelanih živil in prehranskih izdelkov.

*****

Več informacij na:

SKUPNOST SLOVENSKIH NARAVNIH ZDRAVILIŠČ, g.i.z.                              

Teharska cesta 40, 3000 Celje

03 544 21 11, ssnz@ssnz.si, www.slovenia-terme.si

Kontaktna oseba: Iztok Altbauer, direktor

Ostale novice

Prebirajte naprej.

Darilni bon