Meni

Napovedi vremenoslovcev in slovenskih naravnih zdravilišč za poletje

16.06.2023

Medtem ko vremenoslovci previdno napovedujejo poletne temperature, ki naj bi nas dosegle v kratkem, pa je v slovenskih naravnih zraviliščih že pošteno vroče. Vročino povzročajo obetavne napovedi rezervacij za zgodnjepoletno in poletno obdobje, obenem pa zaznavamo zelo kratkoročnen obet rezervacijskih neviht – povedano drugače: tudi v letošnji sezoni ugotavljamo, da se številni gostje odločajo za rezervacije tudi v zadnjem hipu, prav tako pa nam že potrjene rezervacije napovedujejo zelo sončno poletje. Številke so namreč zelo podobne tistim iz leta 2019, v nekaterih primerih celo boljše; veseli pa zagotovo tudi dejstvo, da se v večji meri vračajo tuji gostje, medtem ko pričakujemo, da bo število domačih gostov ostalo na nivoju preteklega leta. Najbolj zvesti nam ostajajo bližnji tuji trgi, kot so Avstrija, Hrvaška, Italija, Nemčija in drugi, kar bo pomenilo ponovno pestro jezikovno prepletanje in druženje tako domačih kot tujih gostov, za katere smo pripravili številne popestritve, prenovljene objekte in nove vsebine animacij. O zanimivih vsebinah pa vam v nadaljevanju pošiljamo podrobnosti iz posameznih slovenskih naravnih zdravilišč in term.

TERME ČATEŽ 

V Termah Čatež potekajo še zadnje priprave na začetek poletja in brezskrbnih počitniških dni. Odprti so bazeni in atrakcije Termalne riviere – več kot 12.000 m2 termalnih vodnih površin v vsakem vremenu in za vse generacije!

V poletje vnašamo novost – aplikacijo za izbor vstopnice ali darilnega bona! Za kopanje si lahko izberete čisto svoj dan in s tem posebno ceno, izbirate lahko tudi Riviero – zimska, poletna ali – s t.i. ‘Combo’ vstopnico – kar obe! Pri darilnih bonih lahko v hipu podarite doživetje ter tudi sami natisnete darilni bon  – za vse storitve Term Čatež. Z novostjo želimo gostom še bolj poenostaviti vstop in hiter nakup – ob pričakovanih poletnih gnečah, ko je ‘želja po osvežitvi’ še posebno močna.

Že v prvih pomladnih mesecih smo ponovno opazili trend rasti gostov iz tujine. Ta trend se nadaljuje tudi pri rezervacijah v poletnih mesecih; za hotele prednjačijo gosti iz bližnjih držav (Italija, Hrvaška, Avstrija, Srbija), povpraševanju za nastanitve v Terme Village (kamp, apartmaji, mobilne hiške in Gusarski zaliv) pa se priključujejo tudi gosti iz Beneluxa.

Za poletne mesece vsem gostom ponujamo tudi vodič ‘zabave & kulinarike’ (Fun & Foodie Guide); na bazene poletne Termalne riviere prihaja ponovno že tradicionalni ‘Piknik kino’ z izborom najnovejših ‘poslastic’ filmske industrije, večerno zabavo pa lahko poiščete tudi v prenovljenih restavracijah Valovi in Happy Goat.

Si želite raziskovati?

Najemite električno kolo za potep po okolici.

Zapeljite se na bližnje Mokrice; v okolici mogočnega srednjeveškega gradu vas pričakuje zelena oaza in golf teren z 18 luknjami.

Za popoln užitek obiščite Restavracijo 1444 – prenovljena terasa z unikatnim pogledom na posavske griče vas bo v trenutku napolnila z energijo!

Dobrodošli v poletje – dobrodošli v TERME ČATEŽ!

TERME DOBRNA 

V poletnih mesecih si obetamo v Termah Dobrna zelo dobro zasedenost vseh hotelov in nastanitvenih kapacitet. Povpraševanja za dopustovanja je veliko, v prihajajočem obdobju in ob pričetku počitnic pričakujemo še dodaten porast.

Po večini beležimo rezervacije slovenskih, avstrijskih in hrvaških gostov, v avgustu pa pričakujemo povečanje števila gostov iz Italije.

Največ zanimanja je po aktivnem oddihu v naravi s številnimi doživetji, obiskom farme jelenov, turističnih kmetij, ogledi bližnjih starih mestnih jeder, raziskovanjem okolice ter športnimi aktivnostmi kot je tenis, kolesarjenje in pohodništvo.

Gostje pretežno izbirajo bivanje v prenovljenem hotelu Švicarija, kjer imajo vključen tudi vstop v hotelski spa. Med družinami so prav tako priljubljeni apartmaji Spa Suite Dobrna 4*.  Za tiste, ki cenijo bogato zgodovino term, pa je prva izbira butični hotel Boutique Hotel Dobrna iz leta 1862.

TERME KRKA

V pričakovanju poletne sezone

Glede na povpraševanja in rezervacije predvidevamo, da bo letošnja poletna sezona v Termah Krka podobna poletjem preteklih letih. V vseh poslovnih enotah – v Termah Šmarješke Toplice, v Termah Dolenjske Toplice, v obmorskem Talasu Strunjan in na Otočcu pričakujemo zveste domače goste, beležimo pa tudi precej rezervacij tujih gostov. Večina jih je iz Italije in drugih sosednjih držav. Goste zanimajo predvsem programi klasičnega poletnega oddiha, namestitev v prenovljeni strunjanski Laguni in tudi počitnice z elementi čuječnosti v Termah Dolenjske Toplice.

Pri procesu rezervacij posebnih sprememb v primerjavi s preteklimi leti sicer ne zaznavamo; opažamo le, da se gostje letos odločajo za nekaj dni daljša bivanja in da se jih več odloča za rezervacijo oddiha v zadnjem hipu.

THERMANA LAŠKO

Tudi pred letošnjo poletno sezono imamo smele načrte. Nivo povpraševanja in rezervacij ustreza pričakovanjem, še vedno pa je zelo aktualen in prisoten trend, ki se je razvil po epidemiji, in sicer, da se gostje za rezervacijo počitnic odločajo kasneje, torej domala “last minute”, le teden pred načrtovanim bivanjem. Ta trend pričakujemo tudi v času poletnih počitnic.
V družbi Thermana smo z dosedanjim potekom sezone zadovoljni, saj sledimo zastavljenim ciljem nočitev. Pričakujemo tako domače kot tuje goste, o točnem razmerju nam je ta hip preuranjeno govoriti.

Poletno sezono kopanja bomo pospremili z novostmi na naši zunanji kopališki rivieri, in sicer prenavljamo zunanje otroško čofotališče za najmlajše, prav tako načrtujemo nove tobogane, ki se bodo pridružili lani obnovljeni vodni drči. Novi tobogani bodo namenjeni manjšim otrokom.

SAVA TURIZEM

Glede na trenutna povpraševanja v panonskih termah skupine Sava Hotels & Resorts na treh destinacijah: Terme Ptuj, Terme 3000 – Moravske Toplice in Zdravilišče Radenci, lahko ocenimo, da bo zasedenost med poletnimi počitnicami dobra. Zasedenost je ponekod celo boljša v primerjavi s preteklim letom.

Za letošnje poletje se nakazuje struktura 45 % domačih gostov in 55 % tujih gostov, kar pomeni, da se  letos povečuje delež tujih gostov. Prevladujejo gostje iz naslednjih tujih držav: Nemčije, Avstrije, Češke, Nizozemske, Madžarske, Belgije, Italije, Hrvaške …

 TERME OLIMIA

 V Termah Olimia pričakujemo dobro poletno sezono. Sploh če primerjamo trenutno stanje rezervacij za obdobje Junij-Avgust, lahko ugotovimo, da imamo za dobrih 30 % več rezervacij za te tri mesece kot smo jih imeli leta 2019. Predvsem je imela boljši odziv akcija First minute poletje, pa tudi sicer je bilo zaznano večje povpraševanje kot leta 2019. Se pa še naprej soočamo s trendom vedno večjega povpraševanja v zadnjem hipu, zato pričakujemo še veliko povpraševanj in rezervacij, ki se bodo generirala sproti. Nas pa seveda skrbijo prihodki, ki se ustvarijo na področju enodnevnih obiskov na bazenih (Aqualuna), kjer je zelo veliko odvisno od samega vremena. V juniju se zaradi tega izpad že pozna.

Če gledamo skupno zasedenost za obdobje junij-avgust, so hotelske sobe zasedene dobrih 65 %, medtem ko je zasedenost apartmajev prek 70 %. Pri tem je potrebno vedeti, da pri nas prevladujejo individualne rezervacije, ki se v veliki meri izvajajo sproti, zato to zagotovo niso končne številke, saj smo šele v prvi polovici junija.

Po trenutnih najavah nam situacija kaže na malenkost več domačih nočitev kot tujih in verjamemo, da bo takšna struktura ostala tudi ob koncu poletne sezone. S tem mislim, da bo domačih gostov cca 55 % in 45 % tujih. Preteklo leto je bilo domačih cca 70 % (posledica Covid krize, turističnih voucherjev in podobno), medtem ko je bilo leta 2019 domačih slab procent manj kot tujih. To pomeni, da se situacija počasi vrača v stare tirnice, kar se narodnostne strukture gostov tiče, je pa res da so zaradi skupne rasti absolutne številke višje.

TERME PORTOROŽ

Zasedenost med letošnjo poletno sezono bo primerljiva s sezono preteklega leta. Letos je po pričakovanjih zaznati manj slovenskih gostov, so jih pa nadomestili gosti iz Avstrije, Italije, Nemčije in višegrajskih trgov (Madžarske, Slovaške in Češke). Domači gostje predstavljajo približno 20 %, sledijo Avstrijci, Italijani in Nemci. Gostje iz višegrajskih trgov letos predstavljajo skoraj petino vseh rezervacij v sezoni.

TERME ZREČE

V Termah Zreče se zaenkrat število nočitev v letošnjem poletju giblje na nivoju lanskih. Glede na trenutno povpraševanje in trend rezervacij v zadnjem hipu pričakujemo, da se bo število nočitev v tem obdobju še povečalo.

Po zdajšnjih podatkih bodo slovenski gostje ustvarili 52 % nočitev. Med tujci pričakujemo največ Nemcev, Italijanov, Čehov, Arabcev, Nizozemcev in Madžarov. Gostje bodo pri nas bivali v povprečju 5 dni oz. 4 noči.

V Uniturju se bomo v letošnjem letu osredotočali na ekskluzivno povezavo termalnega zdravilišča Terme Zreče in srednjegorskega centra Rogla ter na nadgradnjo aktivnih in zelenih doživetij. Slednja bodo temeljila na preživljanju prostega časa na svežem zraku – kjer temperatura tudi v najhujši vročini le redko preseže 23 °C, s poudarkom na pohodništvu in kolesarjenju, pri čemer bomo priljubljene pohodne in kolesarske poti, pa tudi ostala edinstvena doživetja v destinaciji Rogla – Pohorje, gostom predstavili na sodoben način z aplikacijo na pametnem zaslonu. Le-ta omogoča, da si na mobilne naprave prenesemo gpx sledi izbranih poti ter se varno in brez skrbi odpravimo po urejenih poteh do nepreglednih cvetočih travnikov in skritih zelenih kotičkov, ki jih z avtomobilom – tudi zaradi spoštovanja trajnostnih načel – ne moremo doseči.

Ravno v teh dneh se veselimo in s ponosom predstavljamo najvišji kolesarski in pohodniški specializaciji – 3 kolesarji in 3 pohodniki – ki smo ju za Hotel Rogla*** Superior na Rogli in Hotel Vital**** v Termah Zreče prejeli v okviru ocenjevanja kolesarskih in pohodniških namestitev po zahtevnih kolesarsko-pohodniških trženjskih standardih Združenja Slovenia Outdoor. Pridobljena znaka dokazujeta, da sta Rogla in Terme Zreče s svojo ponudbo kolesarjem in pohodnikom prijazna, saj zagotavljata vso potrebno infrastrukturo in storitve, da se kolesarji in pohodniki pri nas odlično počutijo in se vedno znova radi vračajo.

Sicer pa tudi v tem poletju posebno pozornost namenjamo vsebini in kakovosti naše ponudbe – tako v Termah Zreče kot tudi na Rogli, pri čemer se usmerjamo predvsem v nadgradnjo doživljajske ponudbe za družine, programe, ki temeljijo na zdravih, zelenih in aktivnih doživetjih ter ustvarjanju kulinaričnih zgodb, ki ponujajo sinergijo med bogato kulinarično tradicijo naših krajev in sodobnimi trendi v zdravem načinu prehranjevanja, ki vključujejo sveža, lokalno pridelana živila in prehranske izdelke.

Ostale novice

Prebirajte naprej.

Darilni bon