Meni

Sporočilo za javnost, 11. september 2019

V slovenskih naravnih zdraviliščih poletno sezono ocenjujemo za uspešno do zelo uspešno

V slovenskih naravnih zdraviliščih poletno sezono ocenjujemo za uspešno do zelo uspešno

07.01.2020

V slovenskih naravnih zdraviliščih poletno sezono ocenjujemo za uspešno do zelo uspešno. Od začetka leta se povečuje delež tujih gostov, največ iz bližnjih evropskih trgov, medtem ko domači gostje ostajajo praktično na enakih številkah. Do konca leta pričakujemo podobne rezultate, v večini družb so prihodke povišali v okviru načrtov, v nekaterih rekordno.

Z jesenjo smo obrnili nov poletni list tudi v slovenskih naravnih zdraviliščih, saj so družine z otroki do krompirjevih počitnic zamenjali pari in predvsem predstavniki srebrne generacije. Ocenili pa smo tudi uspešnost tako poletne kot tudi sezone v prvih osmih mesecih in prosili člane SSNZ, da nam pošljejo komentarje, ki smo jih zbrali in se nahajajo v nadaljevanju.

Tudi letos je značilnost poletne sezone, da se povečuje število rezervacij v zadnjem oziroma ultra zadnjem hipu; neredko se gostje za določeno destinacijo odločajo medtem, ko so že na poti. Na srečo pa je vendarle mnogo rezervacij narejenih v naprej. Razveseljuje dejstvo, da se povečuje število rezervacij, ki jih gostje naredijo neposredno v zdraviliščih oziroma preko on-line rezervacijskih sistemov, sicer pa so letošnji trendi po ocenah večine zdravilišč podobni lanskim. Tako v poletnih mesecih kot tudi v obdobju prvih 8 mesecev nam je uspelo zadržati število domačih gostov praktično na enakih številkah, medtem ko so se tuji gostje tudi v letošnjem letu še bolje izkazali, saj jih je bilo za 3 odstotke več kot v enakem obdobju lani, ustvarili so tudi za 1,1 odstotek več prenočitev. Največ gostov je bilo iz bližnjih evropskih destinacij, kjer z izjemo gostov iz Italije, ki jih niti v mesecu avgustu ni bilo toliko, kot smo jih pričakovali, Nizozemske in Ruske federacije ( ITA -3 %, NL -10 %, RUS -7 %), beležimo dobre do zelo dobre indekse. Z naskokom največ prenočitev so ustvarili gostje iz Avstrije (231.624, indeks 102), njim sledijo Italijani s 191.200 prenočitvami, medtem ko so ruski gostje zabeležili nekoliko manj kot 100.000 prenočitev. Sledijo gostje iz Nemčije, Nizozemske, Hrvaške in Srbije. Tudi v letošnji sezoni pa imamo nekaj nadpovprečnih indeksov rasti pri prenočitvah, kjer velja izpostaviti izraelski trg (ind. 125), goste iz Češke (ind. 124) ter goste iz Poljske (ind. 118).

Število prenočitev v prvih osmih mesecih je ostalo praktično na lanskih številkah, kar sicer pričakovano napoveduje umiritev obdobja velikih rasti, vseeno pa razveseljuje dejstvo, da praktično iz vseh družb poročajo o povišanju prihodkov, in sicer od 1,6 do 6 odstotkov. Izstopajo pa poslovni rezultati Term Olimia, ki so v prvih šestih mesecih ustvarili kar 19 odstotkov več prihodkov in celo neverjetnih 61 odstotkov več dobička kot v enakem obdobju lani. To nedvomno nakazuje na nujnost vlaganj in posodobitev, saj je prav družba Terme Olimia v zadnjih dveh letih namenila največ sredstev v investicije za prenovo svojih kapacitet, predvsem bazenskih. O številnih investicijah pa poročajo tudi iz mnogih drugih družb, kar nas navdaja z optimizmom v pričakovanjih do konca leta, saj ocenjujemo, da bomo z dobrimi finančnimi rezultati lahko turistično leto 2019 v slovenskih naravnih zdraviliščih označili kot zelo uspešno.

Ostale novice

Prebirajte naprej.

Darilni bon