Meni

Optimistično dobra zasedenost v slovenskih naravnih zdraviliščih in termah med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki 2023. Znatno se povečuje delež tujih gostov.

07.04.2023

V slovenskih naravnih zdraviliščih se boste morali kar potruditi, če želite najti še kakšno prosto sobo v bližajočih se praznikih, saj so kapacitete praktično v vseh nastanitvenih kapacitetah že zelo dobro oziroma v celoti zapolnjene. Slednje predvsem velja za velikonočni podaljšan vikend, medtem ko se prvomajski prazniki tudi že zelo dobro polnijo.

Med člani Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč zato prevladuje optimizem, ki ga še povečuje dejstvo, da je ponovno čedalje več tujih gostov. Temu pritrjujejo tudi letošnji trimesečni rezultati obiska in ustvarjenih prenočitev, saj smo zabeležili kar za 89,4 % več tujih gostov kot v enakem obdobju lani. Ob tem pa je bilo domačih gostov le za dobrih 10 % manj. Pri prenočitvah so tuji gostje dosegli za 77 % boljši rezultat, medtem so domači gostje ustvarili zgolj za 2 % manj prenočitev. Ob dejstvu, da so v začetku lanskega leta še veljale posebne okoliščine in je bil delež domačih gostov kar 75 %, je sedaj to razmerje že skoraj enakovredno (domačih gostov je bilo 51,4 %, tujih 48,6 %). Čeprav prvi trije meseci še niso ključni za obisk in ustvarjene prenočitve za celo leto, pa so to že zaznavni trendi. Ti tudi kažejo na lestvico priljubljenosti slovenskih naravnih zdravilišč in term med tujimi gosti, kjer prevladujejo gostje iz Avstrije (ti predstavljajo 30 % vseh tujih prenočitev), Italije (delež 23 %, ob izrednem porastu števila gostov, ki jih je bilo kar za 165 % več!), Hrvaške (delež 20 %), Srbije (delž 8 %) in Nemčije (delež 5 %). S teh trgov pričakujemo tudi največ gostov v prihodnjih dneh in tednih in so bili tradicionalno podobno zastopani v preteklih letih. Opazno pa se dvigujejo deleži gostov iz Češke, Madžarske in Slovaške.

Kljub temu, da – še bolj kot do seda – rezervacije zaznamuje izjemna kratkoročnost odločanja, zagotavljamo, da bomo s številnimi privlačnimi animacijskimi programi in okrepljenimi ekipami poskrbeli za odlično zabavo, a tudi sproščeno in praznično vzdušje.

Iz posameznih zdravilišč so nam pripravili obsežne informacije, ki se nahajajo v nadaljevanju:

 

TERME ČATEŽ 

Za bližajoče se velikonočne in prvomajske praznike v Termah Čatež pričakujemo dobro zasedenost, pri obeh terminih pa še vedno zaznavamo tudi izjemno kratkoročnost rezervacij in odločanja. Pri velikonočnih praznikih je zaradi zgodnjega datuma le-teh opaziti tudi večjo previdnost (predvsem t. i. ‘kamp’ gostov) pri povpraševanju/najavah, saj se odločajo glede na vremenske napovedi v času praznikov.

V velikonočnem vikendu bodo na lokaciji Čateža sicer odprte vse tri kupole zimske Termalne riviere z vsemi atrakcijami, na slovenski obali pa bo glavna privlačnost za vse generacije vodni park Aquapark Žusterna. V obeh prazničnih terminih so gostom na voljo sobe v hotelih Terme, Toplice, Čatež, Aquapark Žusterna, najem apartmajev ali mobilnih hišic oz. klasično kampiranje/z avtodomi v Terme Village. Lokacija Mokrice se za bivanje odpira 27. 4., gostom so za rezervacijo že na voljo popolnoma prenovljen Mokrice Forest Hotel in Mokrice Family Suites ob srednjeveškem dvorcu; golf igrišče z 18 luknjami je sicer odprto že od marca.

V velikonočnih praznikih prevladujejo tuji gosti, v prvomajskih počitnicah pa je zaradi šolskih počitnic delež domačih gostov višji.

V soboto, 22. aprila, se odpira tudi del poletne Termalne riviere – največjega vodnega parka v tem delu Evrope; goste bodo s ‘poletnimi’ temperaturami termalne vode pričakali: bazena ‘dvojčka’, bazen nepravilnih oblik in trojček toboganov.

Za dodatne informacije & rezervacije: www.terme-catez.si

 

TERME DOBRNA 

V Termah Dobrna v času velikonočnih in prvomajskih praznikov pričakujemo optimistično dobro zasedenost, skladno z načrtovano. Trenutno se povpraševanje za počitnikovanja še povečuje. Glede na kratkoročnost rezervacij v zadnjem hipu pričakujemo še nadaljnjo rast zasedenosti, predvsem za prvomajske praznike.

Gostje po večini prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije in Hrvaške.

Največ zanimanja je za bivanje v prenovljenem historičnem hotelu Švicarija, ki je svoja vrata odprl v marcu 2023 in gostom nudi razvajanje v sauna spa-ju. Pri družinah pa so zelo priljubljeni tudi prostorni in moderno opremljeni apartmaji Spa Suite Dobrna z lastno savno in leseno kadjo s termalno vodo.

Terme Dobrna za svoje dopustovanje izbirajo gostje, ki cenijo edinstveno naravo, ki nas obdaja. Smo odlično izhodišče za pohode do Paškega Kozjaka, kolesarjenje vse do Logarske doline in obiska lokalnih turističnih kmetij, farme jelenov in zgodovinskih znamenitosti.

 

TERME KRKA

V Termah Krka je vzdušje že praznično. Na voljo je bogata kulinarična ponudba in pestra ponudba velnes, rekreacijskih in animacijskih storitev.

Med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki pričakujemo dobro zasedenost v vseh naših destinacijah – na Otočcu, v Termah Šmarješke Toplice, v Termah Dolenjske Toplice in na morju, v Talasu Strunjan. V zdraviliščih prednjačijo rezervacije slovenskih gostov, poleg njih pa največ gostov prihaja iz Italije. Opažamo tudi povečane najave iz ostalih sosednjih držav. Na Otočcu, v hotelu Šport in v hotelu Grad Otočec, pa so rezervacije tujih gostov v večini.

  

THERMANA LAŠKO

Za velikonočne praznike pričakujemo 90-odstotno zasedenost kapacitet. Za prvomajske počitnice rezervacije še potekajo, končno zasedenost kapacitet je še težko napovedati, saj se rezervacije v znatni meri odvijajo “last minute”.

Za Veliko noč bodo prevladovali italijanski gostje. Tudi velikonočne počitnice se letos polnijo zadnji hip in ne 2-3 tedne prej, kot je bilo to bilo pred 2019.
 

SAVA TURIZEM

Glede na trenutna povpraševanja na termalnih destinacijah v skupini Sava Hotels & Resorts: Terme Ptuj, Terme 3000 – Moravske Toplice in Zdravilišče Radenci, lahko ocenimo, da bo zasedenost med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki dobra, seveda pa se najde še kakšna prosta soba.

Zasedenost v času velikonočnih praznikov je boljša v primerjavi s preteklim letom.

Poleg slovenskih gostov, prevladujejo tuji gostje iz okoliških držav: Avstrije, Češke, Hrvaške, Nemčije,  Italije in Slovaške.

Zasedenost za prvomajske praznike je primerljiva z lanskim letom.

Poleg slovenskih gostov prevladujejo tuji gosti iz okoliških držav: Avstrije, Češke, Nemčije in Srbije.

 

TERME OLIMIA

V Termah Olimia pričakujemo polno zasedenost vseh hotelov in apartmajev tako v času velike noči kot v času prvomajskih praznikov. Za prvomajske praznike je še nekaj prostih sob, velikonočni prazniki pa so že sedaj polno zasedeni.

Največji obisk za velikonočne praznike pričakujemo, že tradicionalno, s strani italijanskih gostov, ki predstavljajo kar tretjino vseh gostov, ki nas bodo obiskali. Sledijo domači gostje, ki predstavljajo slabo tretjino vseh gostov, tem sledijo še bližnja tržišča, Hrvati, Avstrijci in nekaj malega ostalih tujih gostov.

Prvomajski prazniki so prav tako že sedaj nadpovprečno zasedeni; če jih primerjamo z letom 2019, smo lahko z zasedenostjo tega prazničnega obdobja izjemno zadovoljni. Glede na to, da je to termin slovenskih šolskih počitnic, je po pričakovanju največ domačih gostov, kar    48 %. Sledijo gosti iz Češke, sosednje Hrvaške, Srbije, Italije in Avstrije.

 

TERME PORTOROŽ

S trenutnim številom rezervacij za velikonočne in prvomajske praznike smo zadovoljni. Lahko rečemo, da je trenutno stanje rezervacij primerljivo s preteklim letom. Lani so bili še vedno aktualni turistični boni, zato smo beležili večje število domačih gostov. Letos bodo te rezervacije v večji meri nadomestili tuji gostje. Trenutno tudi za prvomajske počitnice število rezervacij kaže na dobro zasedenost hotelov. Zaenkrat so tudi obeti za preostali del meseca dobri.

V času velikonočnih praznikov bo več tujih gostov kot domačih. Na prvem mestu so Italijani, na drugem Avstrijci in tem letos, presenetljivo, sledijo Slovaki. Za prvomajske praznike pričakujemo največ Slovencev, sledijo pa jim Avstrijci.

 

TERME ZREČE

Število nočitev v času velikonočnih praznikov se v Termah Zreče giblje na nivoju lanskega leta. Glede na trenutno povpraševanje pričakujemo v naslednjih dneh še kar nekaj rezervacij v zadnjem hipu.

Povpraševanja in rezervacije za prvomajske počitnice počasi prihajajo, za kakršne koli napovedi pa je še prezgodaj.

V Termah Zreče bomo v času velikonočnih praznikov gostili največ slovenskih gostov, in sicer 89 %. Med tujci bo največ Italijanov, Nemcev, Avstrijcev in Madžarov.

Število tujih gostov v Uniturjevih centrih vztrajno narašča, vendar zaenkrat še ne dosega »predkoronskih« številk. Najpomembnejši ostajajo tuji trgi v oddaljenosti do 500 km.

Ostale novice

Prebirajte naprej.

Darilni bon